INFORMAŢII UTILE VIN

 

Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri.

 

Altfel spus, decantorul nu este doar un obiect de design, ci are şi o utilitate practică. El se foloseşte în special în cazul vinurilor roşii, mai robuste. Pe vinurile vechi le aerează şi ajută la depunerea sedimentelor pe care acestea le conţin. La vinurile mai tinere, odată cu aerisirea, oxigenul înlătură gustul astringent, fac taninurile mai puţin abrazive şi oferă vinului un profil de arome mai fin.

 

Pentru cele mai multe vinuri, decantarea presupune să torni sticla de vin în întregime în decantor şi o laşi la aerisit, cel puţin o jumătate de oră. Vinurile mature îşi pot pierde buchetul prin expunere îndelungată la aer.

 

Este o regulă care spune că se aerează vinurile tinere, atât cele roşii cât şi cele albe, iar că vinurile vechi, mature, grand cru, se servesc fără aerare. Există, însă, experţi care consideră că decantorul trebuie folosit doar pentru anumite vinuri (din Bordeaux, ori Cabernet Sauvignon sau Barolo). Alţii, pe de altă parte, recomandă trecerea tuturor vinurilor prin decantor, chiar şi pe cele albe sau roșii tinere, pentru că acestea să prindă savoare. Noi susţinem că depinde de gustul fiecăruia.

 

Decantoarele se găsesc într-o multitudine de forme şi sunt făcute din materiale diverse. Asta, atât din motive estetice, cât şi funcţionale. Decantoarele cu fundul mai lat grăbesc procesul de aerare. Cele mai înguste sunt folosite în special pentru vinuri uşoare şi fine, care nu au nevoie de prea multă expunere la oxigen.

 

În cele din urmă, nu trebuie să uităm că alegerea decantorului este şi o opţiune estetică. De la clasicul ulcior, până la decantoare în forme moderniste – fiecare comunică ceva despre cel care-l alege sau îl foloseşte, dar și despre vin.

 

Decantor de vin

 

Fotografie Alina Iancu

 

 

De ce folosim decantorul de vin?De ce folosim decantorul de vin?

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter