INFORMAŢII UTILE

Cat vin am consumat in 2016?

Cat vin am consumat in 2016?

Cât vin am consumat în 2016?   Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al [...]

 

Ce este terroir-ul si cum influenteaza vinul?

Ce este terroir-ul si cum influenteaza vinul?

  Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?   Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de [...]

 

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut   În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de [...]

 

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun   În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din [...]

 

Degorjarea

Degorjarea

DEGORJAREA   Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le [...]

 

Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor

  CLASIFICAREA VINURILOR           Vinuri de consum curent:   ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;     Vinuri de calitate:   ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > [...]

 

Tirbusonul – utilitate si arta de mare valoare

Tirbusonul – utilitate si arta de mare valoare

  TIRBUȘONUL - UTILITATE ȘI ARTĂ  DE MARE VALOARE   Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București   Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book [...]

 

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România   Ce este vinul Orange?   Azi, termenul  “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe pielițe. Acest proces este de [...]

 

WINE CRAFT - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

WINE CRAFT - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

      Wine Craft este o școală de oenologie creată în 2016, care te învăța despre vin într-un mod jovial și relaxat, cum să îl consumi și apreciezi și cum să îl savurezi în asociere cu preparatele culinare în cele mai bune prilejuri.     Wine [...]

 

VINUL PETIANT

VINUL PETIANT

  Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului.     Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față [...]

 

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară [...]

 

Taninul

Taninul

TANINUL este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii.    Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă [...]

 

Vinul spumant și servirea acestuia

Vinul spumant și servirea acestuia

VINUL SPUMANT SI SERVIREA ACESTUIA   Temperatura de servire: 7-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele:   Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame [...]

 

De ce folosim decantorul de vin?

De ce folosim decantorul de vin?

DE CE FOLOSIM DECANTORUL DE VIN?   Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri.   Altfel spus, decantorul nu este [...]

 

Dimensiunile sticlelor de vin

Dimensiunile sticlelor de vin

  Dimensiunile sticlelor de vin     Split – 0.187 L   Half – 0.375 L   Standard – 0.75 L   Magnum – 1.5 L   Marie – Jeanne – 2.25 L   Double Magnum – 3.0 L   Jeroboam – 5.0 L   Imperial – 6.0 L   Salmanazar [...]

 

Pagina 1 din 2

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?