INFORMAŢII UTILE

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă  Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază. Un pahar este compus din: • baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a paharului • piciorul care, în funcție de lungime, îți permite să rotești paharul pentru a elibera aromele, să vezi culoarea vinului și să eviți încălzirea [...]


Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite
Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite În 2016, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au exportat 744 milioane de litri de vin spumant. 62% din aceste exporturi (465 milioane de litri) au fost transferate către alte state membre ale UE, potrivit Eurostat. Italia, Franța și Spania reprezintă 91% din exporturile de vinuri spumante ale statelor membre UE Italia (335 de milioane de litri de vin spumant exportat în 2016 sau 45% din totalul [...]


Cât vin am consumat în 2016?
Cât vin am consumat în 2016? Cât vin am consumat în 2016? Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această scăderea a fost determinată de scăderea producției și a importului. În schimb, consumul mediu de bere, băuturi [...]


Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?
Ce este terroir-ul și cum influențează vinul? Ce este terroir-ul și cum influențează vinul? Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog. Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului. Aspecte naturale ale terroir-ului: tipul de sol forma [...]


Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut
Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de vin pe 2017. Per total, pentru 2017, se estimează o producție de vin de 246,7 mhl. Aceasta este în scădere cu 8% față de anul trecut și, din [...]


Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun
Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din vie, ne-au dat detalii despre recoltă și despre noutățile cramelor pe care le reprezintă. Strugurii, recoltați doar noaptea sau diminețile devreme în [...]


Degorjarea
Degorjarea DEGORJAREA Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le învechesc mult mai mult. Aceasta etapă este denumită învechire sur lies sau on the lees (pe drojdii). Degorjarea reprezintă procesul de [...]


Clasificarea vinurilor
Clasificarea vinurilor CLASIFICAREA VINURILOR Vinuri de consum curent: ▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%; ▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%; Vinuri de calitate: ▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%; ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%; Vinuri DOC: ▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%; ▪ DOCC - vinuri cu [...]


Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare
Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare TIRBUȘONUL - UTILITATE ȘI ARTĂ DE MARE VALOARE Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book of Records. În acest moment expoziție cuprinde peste 25.000 de piese individuale, fără dubluri, adunate pe parcursul a peste un deceniu de pasiune, dăruire și muncă a [...]


Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România
Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România Ce este vinul Orange? Azi, termenul “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe pielițe. Acest proces este de durată, ajungând de multe ori să dureze luni întregi. Pe scurt, vinul Orange însemnă să vinifici un soi de struguri albi la fel ca pe cei roşii. [...]


WineCraft - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice
WineCraft - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice   Wine Craft este o școală de oenologie creată în 2016, care te învăța despre vin într-un mod jovial și relaxat, cum să îl consumi și apreciezi și cum să îl savurezi în asociere cu preparatele culinare în cele mai bune prilejuri. Wine Craft organizează evenimente și întâlniri oenologice: degustări și ateliere tematice, cursuri de inițiere în lumea vinului, dezvoltând astfel o comunitate de entuziaști [...]


Vinul Petiant
Vinul Petiant Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului. Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față de spumantele vinificate prin metodă tradițională (ex. Champagne), sau metoda Charmat (ex. Prosecco), unde vinul de bază trece prin a doua fermentație de unde rezultă [...]


Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară şi a carui calitate sau caracteristici sunt, în mod esenţial sau exclusiv, datorate mediului geografic, cuprinzând factorii naturali şi umani şi a [...]


Taninul
Taninul TANINUL este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii. Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă degustați vinuri tinere destinate învechirii. Un oenolog bun trebuie să stie exact de cât tanin este nevoie pentru a echilibra celelalte elemente aromatice [...]


Vinul spumant și servirea acestuia
Vinul spumant și servirea acestuia VINUL SPUMANT SI SERVIREA ACESTUIA Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr/litru) Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahar/litru) Brut (mai puțin de 15 grame de zahăr/litru) Extra Sec sau Extra Dry (12 până la 20 grame de [...]


Pagina 1 din 2

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?