SOIURI DE STRUGURI

Plăvaie

‹ INAPOI

 

 

Strugure PlavaieSoi românesc, cultivat în zona Moldovei, mai ales în Vrancea.

 

Plăvaia este un strugure de mărime mare, formă cilindrică, puţin aripat. Strugurii sunt foarte compacţi, la maturitate boabele, presându-se între ele, devin deformate şi turtite lateral. Pe partea expusă la soare, boabele sunt verzi-gălbui, slab rumenite, cu numeroase puncte ruginii, cu aciditate 5.5–6 g/litru (în must).

 

Se culeg târziu la începutul lunii octombrie, acumulând aproximativ 180-200 g de zahăr la litrul de must.

 

Culoare boabe galben–verzui.

 

Vinurile obţinute sunt seci, uşoare, plăcute, fine.

 

Tărie alcoolică de 10.5–11.8 grade, aciditate medie 5–5.5 g/l.

 

Strugurele este ideal pentru obţinerea vinurilor seci, atât vinuri de masă cât şi vinuri IG, producerea de vin materie primă pentru spumante şi distilate.

 

Soi neutru în aromă, fin, uşor şi plăcut („de cursă lungă”).

 

Recomandat a fi băut tânăr.

 

Poate fi servit: cu mâncăruri uşoare, peşte, brânzeturi.

 

Sursa: Valentin Sercovschi (vinificator)

 

Alţi struguri albi: Crâmpoşie, Crâmpoşie Selecţtionată, Creaţă (Riesling de Banat), Galbenă de Odobeşti , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Tămâioasă Românească, Șarbă, Zghihară.