DE CE ROMANIA?

Sibiu, Transilvania mea!

‹ INAPOI

My Sibiu, my Transylvania

 

 

 

 

 

Sibiul se distinge printr-un bogat patrimoniu istoric strâns de-a lungul celor aproape 900 de ani de existenţă. Prima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care şi-a avut sediul la Sibiu.
Vă prezentăm mai jos câteva recomandări personale pentru o vizită, niște obiective turistice mai puțin cunoscute. Acestea leagă trecutul oraşului și rolulul său principal pe care l-a jucat de-a lungul anilor în această parte a Europei, cu prezentul și viitorul. Oraşul a cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind în 2007 Capitala Culturală Europeană, primul oraş din estul Europei care a primit acest titlu. În același timp orașul și regiunea sa candidează pentru 2019 la titlul de European Region of Gastronomy pentru care sperăm să aducem și noi un aport semnificativ.

 

Clădirea bibliotecii ASTRA cu o colecție frumoasă de carte veche
Palatul ASTRA a fost ridicat începând cu 1903 după planurile arhitectului Alador Baranyai, construcţia fiind încredinţată arhitectului Gustav Maetz fiind finalizată în decembrie 1904. La 19 august 1905 se inaugura "Casa Naţională Centrală Astra" (Palatul Asociaţiunii), prevăzut cu "Bibliotecă publică"- la parter, un "Muzeul Istorico-Etnografic al Transilvaniei" - la etajul I şi "Sala de Conferinţe şi a Dizertaţii ASTRA", ultima construită de "Societatea pentru un for de teatru românesc în Transilvania".

Atăt muzeul asociației ASTRA căt și colecția special de carte de patrimoniu pot fi vizitate de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00 în Str. Gheorghe Barițiu 5-7 (corp A) în parcul ASTRA.

Piețele agro-alimentare din Sibiu My Sibiu, my Transylvania
Atunci când vine vorba de Sibiu cu toţii ne gandim la Piaţa Mare și Piaţa Mică...dar Piaţa Cibin, Vinerea Verde în Piaţa Huet sau Piața Țărănească Transilvania? Acestea nu sunt un centru al iubitorilor de cultură ci un centru al gurmanzilor...sunt locurile ideal unde veţi găsi cele mai proaspete produse, fie ele fructe, legume, produse din carne sau lapte. Aici veţi întâlni producători gata să vă servească cu cele mai gustoase produse inclusiv cunoscutele brânzeturi din Mărginimea Sibiului.
Piața Cibin: zilnic 08:00 – 18:00, zile de piață bogată marți și vineri în Orașul de Jos pe malul Cibinului
Piața Vinerea Verde: vinerea între 09:00 și 14:00 în curtea liceului Brukenthal din Piața Huet
Piața Țărănească: sâmbăta între 09:00 și 14:00 în fața Sălii Transilvania din Hipodrom

Muzeul Farmaciei din Piața Mică
Muzeul de Istorie a Farmaciei (deschis în anul 1972) reprezintă prin profilul său o raritate în peisajul muzeografic românesc dar şi european. Înfiinţarea muzeului în Sibiu a avut o dublă motivare: pe de o parte aici a funcţionat prima farmacie pe teritoriul ţării noastre, atestată documentar în anul 1494; pe de altă parte în zona Sibiului s-a dezvoltat o bogată tradiţie a activităţii farmaceutice. În prezent, clădirea ce adăposteşte muzeul se află în centrul istoric al Sibiului, constituind un monument istoric de arhitectură cu elemente gotice şi renascentiste, datând din anul 1568. În această clădire a funcţionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologică, înfiinţată în jurul anului 1600 şi denumită La Ursul Negru.
Vizite: marți – duminică, 10:00 – 16:00 în Piata Mica Nr. 26

Turnul Bisericii Evanghelice
Pentru a savura o vedere panoramică asupra orașului și a împrejurimilor este musai să urcați în acest turn. La sud se văd Carpații Meridionali (Munții Făgăraș și Cindrel), de la vest la est podișul Hărtibaciului și Țara Secașelor.
Turnul are şapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn că oraşul avea dreptul de condamnare la moarte (în latină ius gladii, literal „dreptul sabiei”). În turn se ajunge urcând 192 de trepte care se opresc la cele 4 turnuleţe de unde se oferă o vedere generală a oraşului. Punctul de observare este situat la 55 m. În turn se găsesc 3 clopote. Turnul bisericii are 73,34 m înălţime, este cea mai înaltă construcţie din Sibiu.
Legenda spune că saşii sibieni, vrând să înalţe pentru biserica lor cel mai înalt turn, au mers în delegaţie la comunitatea de saşi din Bistriţa, pentru a se inspira. Acolo au măsurat cu o frânghie înălţimea turnului bisericii, iar seara au fost invitaţi la ospăţ de bistriţeni. Îmbătându-i pe cei din Sibiu, meşterii bistriţeni le-au tăiat pe ascuns o porţiune din frânghie. Astfel turnul celei din Bistriţa a rămas cel mai înalt din Transilvania, cu ai săi 75 de metri.
Vizitare: Biserica Evanghelică din Piața Huet, acces prin turnul din stânga intrării principale, zilnic între 10:00 și 16:00 în afara programului de slujbe.

Orașul de Jos
Numeroase pasaje și scări coboară din Orașul de Sus al Centrului Vechi înspre o zonă mai puțin cunoscută vizitatorilor. Aici regăsim câteva piațete frumoase și resturi ale zidurilor de fortificație ale orașului. Coborând dinspre Piața Mică ajungem ușor în Piața Aurarilor de unde putem urma strada Movilei spre Biserica Ursuline sau urca prin Pasajul Școlii spre Piața Mare. Din Piața Huet sau prin Pasajul Scărilor ajungem în Tărgul Vinului și Tărgul Peștelui sau chiar la Biserica Azilului iar de pe strada Centumvirilor coborâm în Piața Armelor sau la Piața Cibin.

 

Evenimente gastronomice în regiunea Sibiului
În mediul rural organizăm din mai până în septembrie 20 de evenimente cuprinse în patru serii distincte: Transilvanian Brunch în Valea Hârtibaciului, Picnic în Cindrel în Mărginimea Sibiului, Flavours and Sounds of Transylvania în Țara Oltului și a Făgărașului dar și în zona Târnavelor, plus Cină în natură în diverse locații din sudul Transilvaniei.


În orașul Sibiu vă așteptăm la evenimente ca Gust Local, Huet Urban Brunch sau Gourmet Brunch și nu în ultimul rând la Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival din 26. August până în 10. septembrie 2016.

Lista completă a evenimentelor este online pe http://www.mytransylvania.ro/ sau Sibiu, str. A. Iancu 11/8, Tel. 0722-396.755 (Cristian V. Cismaru) și info@reky-travel.de

 

Hartă viticolă Transilvania.

 

Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!
Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!Sibiu, Transilvania mea!

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter