INFORMAŢII UTILE

‹ INAPOI

 

TANINUL este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor).

Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii. 

 

Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă degustați vinuri tinere destinate învechirii.

 

Un oenolog bun trebuie să stie exact de cât tanin este nevoie pentru a echilibra celelalte elemente aromatice (majoritatea provenite din struguri) pe masură ce vinul evoluează. Odată cu maturarea vinului, taninurile devin mai puțin evidente iar gustul pare mult mai moale și aromele de fruct incep să evolueze. Unele vinuri roșii sunt special concepute pentru a avea un conținut scăzut de taninuri, în timp ce altele pot fi submediocre tocmai pentru că le lipsesc.

 

Un exemplu de vin în care se simte taninul este cabernet sauvignon-ul. 

 

Bob de strugure

 

Butoaie de stejar - barrique