INFORMAŢII UTILE VIN

Taninul - ce este și cum influențează vinul

‹ INAPOI

 

Taninul este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (în cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii.

 

Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă degustați vinuri tinere destinate învechirii.

 

Un oenolog bun trebuie să stie exact de cât tanin este nevoie pentru a echilibra celelalte elemente aromatice (majoritatea provenite din struguri) pe masură ce vinul evoluează. Odată cu maturarea vinului, taninurile devin mai puțin evidente iar gustul pare mult mai moale și aromele de fruct încep să evolueze. Unele vinuri roșii sunt special concepute pentru a avea un conținut scăzut de taninuri, în timp ce altele pot fi submediocre tocmai pentru că le lipsesc.

 

Un exemplu de vin în care se simte taninul este Cabernet Sauvignon-ul.

 

Bob de strugure

 

Butoaie de stejar - barrique

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter