SOIURI DE STRUGURI

‹ INAPOI

 

ZGHIHARA DE HUSI

 

Cultivat în Judeţul Vaslui, soiul are cele mai multe sinonime din România (Zghihară galbenă, Zghihară verde bătută, Poamă de Huşi, Poamă molodovenească, Ghihară, Galbenă de Huşi, Poamă zosonească, Poamă vinoasă de Huşi).

 

Strugurii de culoare verzui-galben, se coc la sfarşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, dar nu ajung la o concentraţie mare de zaharuri, rar depăşind 170-180 g/l. Producţia de struguri este mare, între 15 şi 17 t/ha.

 

Vinurile au o culoare verde cu nuanţe gălbui, nu posedă o aromă primară anume. Gustul lor este acrişor, cu o nuantă de măcriş.

 

Tarie alcoolică de 11-12 grade, aciditatea este ridicată, de 5-6 g/l.

 

Un soi ce se recomandă a fi băut tânăr.

 

Din Zghihară se pot prepara vinuri spumante.

 

Olfactiv şi gustativ: miros de crud, măr verde proaspăt tăiat, carcel de viţă de vie;

 

Poate fi servit cu carne albă şi roşie, mâncărurile pe bază de legume. Este un bun digestiv.

 

Sursa: Claudiu Creţu (vinificator)


 

Alţi struguri albi: Crâmpoşie, Crâmpoşie Selecţtionată, Creaţă (Riesling de Banat), Galbenă de Odobeşti , Iordană (Iordovană), Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Plăvaie, Tămâioasă Românească, Șarbă.