INFORMAŢII UTILE

‹ INAPOI

 

 

Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?

 

Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog.

 

Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului.

 

 

Terroir

 

 

Aspecte naturale ale terroir-ului:

 

  • tipul de sol
  • forma terenului - plat,deluros, montan
  • apropierea de lacuri, râuri sau mare
  • expoziția
  • altitudinea față de nivelul mării
  • cantitatea de vânt
  • clima - variații sezoniere, temperaturi, precipitații etc
  • cantitatea de lumină solară – variația zilnică și sezonieră
  • schimbarea temperaturii de la zi la noapte

 

 

Conceptul de terroir este, de asemenea, legat de alegerile pe care enologul le face:

 

  • alegerea soiului de struguri
  • metodele de plantare și de creștere a viței de vie
  • metode de tăiere, fertilizare etc.
  • timpul și momentul recoltării strugurilor
  • procesul tehnologic: tipul de recipient pentru fermentație, timpul rămas pe pielițe în timpul fermentației, timpul de drojdii uilizate, controlul temperaturii, etc.
  • timpul, recipientele și metodele de învechire ale vinului



 

Terroir

 

 

 

Abonare Newsletter
 

Aboneaza-te la newsletter

Afla noutati despre vinurile si cramele din Romania

9 + 3 = ?