INFORMAŢII UTILE

‹ INAPOI

 

 

CLASIFICAREA VINURILOR

 

 

Clasificarea vinurilor

 

 

 

Vinuri de consum curent:

 

▪ Vin de masă - alcool 8.5 -9.5%;

▪ Vin de masă superior - alcool > 9.5%;

 

 

Vinuri de calitate:

 

▪ VS - vinuri de calitate superioară sau IG - indicatie geografică - alcool > 10%;

▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%;

 

 

Vinuri DOC:

 

▪ DOC - vinuri cu denumire de origine controlată - alcool > 11%;

▪ DOCC - vinuri cu denumire de origine controlată și trepte de calitate - alcool > 11.5%;


 

În funcție de conținutul lor în zaharuri, vinurile pot fi:  

 

▪ seci - cu un conținut în zaharuri de până la 4 g/l inclusiv;

▪ demiseci - cu un conținut în zaharuri cuprins între 4,01 g/l și 12 g/l inclusiv;

▪ demidulci - cu un conținut în zaharuri cuprins între 12,01 g/l și 50 g/l inclusiv;

▪ dulci - cu un conținut în zaharuri de peste 50 g/l.

 

________________________________________


 

▫ Struguri culeși la maturitate deplină - adică în momentul în care strugurii sunt copți și acumulează zaharuri de minimum 196 gr/l;

 

▫ Struguri culeși târziu - culesul se face atunci când strugurii sunt supracopți și crește cantitatea de zahăr depășește 213 gr/l pe seama pierderii apei;

 

▫ Struguri culeși la înnobilarea boabelor - CIB - moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidiere sau apariția mucegaiului nobil care extrage apa din bob concentrând zaharurile fără a afecta compoziția acestuia. Strugurii din care provine vinul au conținut de zaharuri de minim 240 gr./l;



 

Clasificarea vinurilor