SOIURI DE STRUGURI

‹ INAPOI

 

GRASA  DE  COTNARI         

 

Soi de viță de vie cultivat din vremuri străvechi în podgoria Cotnari, unde a performat continuu.

 

Caractere ampelografice: frunza adultă este de mărime mijlocie, întreagă sau trilobată, limbul frunzei este de culoare verde intens cu deformări ale mezofilului (lovituri de ciocan) și cu nervurile principale de culoare roșiatică.

 

Floarea este hermafrodită pe tipul 5 sau 6, soiul Grasă de Cotnari fiind parțial autofertil datorită faptului că polenul germineaza în procent de numai 50-60%.

 

Strugurii sunt cilindro-conici, mijlocii spre mari.

 

Boabele neuniforme ca marime, de formă ovoidă, au pielița subțire de culoare galben-verzuie cu nuanțe ruginii pe partea  însorită, pulpa ușor crocantă cu gust placut.

 

Recoltarea se face de regulă spre sfârșitul lunii octombrie, după ce strugurii trec prin procesul de supramaturare (stafidire) și de botritizare (instalarea atacului de putregai nobil).

 

Producția de struguri este de 7-8 tone/ha (după supramaturare și botritizare  producția scade la 4-5tone/ha).

 

Concentrația în zaharuri ajunge la 260-280g/l, iar în anii de excepție poate depăși 350g/l.

 

Este un soi sensibil la secetă, având rezistență mijlocie la ger (-20°...-22°C ), rezistență slabă la mană și făinare și deosebit de sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor.

 

Vinurile obţinute sunt seci, demiseci, dulci sau  licoroase.

 

Olfactiv şi gustativ, întâlnim mere, caisă, piersică, pentru vinuri seci și arome de miere de albine, stafide, miez de nucă verde şi migdale, pentru vinuri dulci. 

 

Sursa: George Maluțan (vinificator)



 

Grasa de Cotnari

 

Grasa de Cotnari