DE CE ROMANIA?

‹ INAPOI

 

 

DRUMUL VINULUI - PODGORIA DEALU MARE

 

Podgoria Dealu Mare, cea mai compactă zonă viticolă din România, se încadrează în zona dealurilor Subcarpaţilor Curburii, cuprinzând colinele şi depresiunile situate între râul Teleajen la vest şi râul Buzău la est, pe teritoriul judeţelor Prahova şi Buzău, între paralelele 44°59’ – 45°32’ latitudine nordică şi 26°02’ – 27°00’ longitudine estică.

 

Masivul viticol se întinde pe o lungime de circa 65 kilometri şi are o lăţime ce variază între 3 şi 12 kilometri și o suprafață de aproape 15 000 hectare de viță de vie.

 

Podgoria Dealu Mare

 

Existenţa viilor pe acest teritoriu este confirmată de săpăturile arheologice, resturile ceramice şi toponimia care atestă prezenţa plantaţiilor viticole din cele mai vechi timpuri.

Primele documente scrise despre existenţa culturii viţei de vie în această parte a ţării datează din secolele XIV şi XV.

De-a lungul timpului, cultura viţei de vie a devenit o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie, ea făcând parte din modul de viaţă al satelor de podgoreni. Viile reprezintă și un mod de valorificare economică a terenurilor mai puţin fertile ale dealurilor.

 

Podgoria Dealu Mare deţine opt centre viticole reprezentative, cu următoarele subdenumiri de origine:


  • Dealu Mare-Boldeşti
  • Dealu Mare-Valea Călugărească
  • Dealu Mare-Urlaţi
  • Dealu Mare-Ceptura
  • Dealu Mare-Tohani
  • Dealu Mare-Breaza
  • Dealu Mare-Merei
  • Dealu Mare-Zoreşti

 

SOLURILE


Partea de vest a masivului Dealu Mare prezintă soluri formate pe argile roşii, marne şi în proporţie mai redusă pe nisipuri fine roşcatem și au un conţinut ridicat în oxizi de fier, sunt foarte indicate pentru cultura soiurilor pentru vinuri roşii.

 Podgoria Dealu Mare

Solurile din partea estică a masivului au la bază calcare sarmatice, argile, gresii şi tufuri dacitice, depozite de nisipuri fine în alternanţă cu pietriş format din fragmente de roci cristaline, lehmuri şi löess.

 

Ca tip genetic, spre vest predomină solurile brun-roşcate de pădure erodate iar în zona de est rendzinele, pseudorendzinele, dar şi solurile nisipoase solificate.

În anumite centre se întâlnesc soluri scheletice, cu roca mamă la mică adâncime şi cu un conţinut ridicat în carbonat de calciu, care favorizează obţinerea vinurilor aromate.

În zona de câmpie se întâlnesc soluri cernoziomice iar în partea de nord soluri brune de pădure.

 

RELIEFUL


Cu o expoziție predominantă sudică, sud – estică şi sud – vestică, masivul Dealu Mare are altitudini ce variază între 134 – 170 metri la limita dinspre câmpie şi 460 – 550 metri în zona dealurilor mai înalte.

 

Podgoria Dealu Mare

 

CLIMATUL


Podgoria beneficiază de adăpostul pe care îl oferă dealurile subcarpatice, care cresc treptat în altitudine, formând un paravan împotriva curenţilor reci care vin din direcţiile nord, nord – vest şi nord – est.

 

Iernile sunt relativ scurte, iar frigul devine mai intens în ianuarie şi în prima jumătate a lunii februarie. Pe deal, temperaturile minime sunt mai ridicate cu circa 3°C faţă de şes, iar frecvenţa iernilor geroase este mult mai mică. Astfel, viile cultivate pe deal pot ierna fară pericol de îngheţ.

 

Datorită numărului mare al orelor de strălucire a soarelui, este favorizată coacerea strugurilor şi a lemnului viţei de vie.

 

SOIURI DE STRUGURI PREZENTE ÎN DEALU MARE

Pentru vinuri albe:
  • Chardonnay
  • Pinot gris
  • Pinot blanc
  • Riesling de Rhin
  • Riesling italian
  • Sauvignon blanc
  • Fetească slbă
  • Fetească regală
  • Muscat ottonel
  • Tămaioasă românească        
  • Viognier
  • Aligote
  • Grasă de Cotnari
  • Crampoşie selectionată
  • Trebbiano

 

  • Traminer Roz
  • Busuioacă de Bohotin

  

 Pentru vinuri rosii:

  • Cabernet sauvignon
  • Cabernet franc
  • Pinot noir
  • Fetească neagră
  • Merlot
  • Burgund mare
  • Syrah
  • Novac
  • Negru de Drăgăşani
  • Negru aromat
  • Sangiovese
  • Grenache
  • Mourvedre
  • Petit verdot
  • Nebbiolo
  • Barbera
  • Băbească neagră

 

 

 

CRAME ÎN DEALU MARE

 

Podgoria Dealu Mare

  • Domeniile Anastasia
  • Casa Stanca/Conacul Domniței Ralu
  • Crama Basilescu
  • Domeniile Urlați
  • Casa Bolgiu
  • 1000 de Chipuri
  • Coop. Agricolă Via Domnului Urlați
  • Crama Stenota
  • Rovit Valea Călugărească
  • ICDVV Valea Calugărească
  • Vinul Familiei Boeru
  • Casa Bunescu
  • Crama SERVE Ceptura
  • Crama Davino
  • Crama Rotenberg
  • Crama Ceptura
  • Conacul din Ceptura
  • Crama Dagon
  • Crama Budureasca 
  • Licorna Winehouse 
  • Amfiteatru Vitis  
  • Crama Viile Metamorfosis
  • Domeniile Tohani
  • Gramofon Wine
  • Crama Oenoterra
  • Crama Lacerta
  • Domeniile Blaga
  • Cramele Halewood
  • Crama Aurelia Vișinescu
  • Domeniile Franco Române
  • Crama Vinterra Săhăteni
  • Crama Nomibo 
  • Roșca Vasilica PFA/La Butoaie
  • USAMV - SCDVV Pietroasa
  • Crama Vinarte/Villa Zorilor
  • Domeniile Zorești



Click pe hartă pentru a o mări

Harta Podgoria Dealu Mare


 

Crama SERVE Ceptura

În 1994 ia naștere S.E.R.V.E. (Societatea Euro Româna de Vinuri de Excepție), prima societate privată din sectorul viticol românesc, atunci când prima sticlă din gama 'Vinul Cavalerului' iese pe piață, urmată de gama 'Terra Romana' distribuită exclusiv în HoReCa şi pe pieţele externe. Crama S.E.R.V.E. organizează degustări de vinuri la cramă, vizita cramei şi a viei, cu reprezentantul cramei, pentru grupuri de minim 10 şi maxim 35 de persoane. Prețul degustărilor de vinuri variază între 60-75 lei/persoană.

 

Domeniile Săhăteni - Aurelia Vișinescu “Este un domeniu care depinde de grația naturii, dar evoluează prin oamenii care îi dedică suflet, excelență, inovație. Vinul este ceea ce oferim mai bun, în fiecare an, din via noastră.” Crama iși deschide porțile pasionaților de vin cu rezervări în prealabil iar degustarea a 5 vinuri premium alături de o gustare rece ajunge la 85 lei/persoană.

 

Crama Basilescu - viile, conacul și noua cramă înfiinţată in 2008 reprezintă azi locul unde vechile tradiții îşi găsesc valențe moderne. Filosofia Cramei Basilescu se bazează valorificarea unicităţii terroir-ului exprimat prin: sol, clima, poziționarea parcelelor, soiurile cultivate şi tehnologia de vinificaţie. Crama poate fi vizitată cu rezervare în prealabil. Se pot degusta vinuri iar prețul unei degustări de 5 vinuri este cuprins între 50-80 lei/ persoană.

 

Licorna Winehouse a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume. Conacul a fost construit între anii 1907 - 1909 și a aparținut familiei Nicolau. Crama poate fi vizitată cu rezervare în prealabil. Degustarea a cinci vinuri alături de neutralizatori, brânzeturi și mezeluri ajunge la 100 lei/persoană.

 

CAZARE  ÎN ZONĂ

 

Ferma Dacilor este situată în satul Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova și pune la dispoziția oaspeților săi un restaurant cu o capacitate de 120 de persoane și locuri de cazare în 8 camere duble, 6 camere twin si 4 "Casute in copac". Pentru grupuri mai mari, capacitatea de cazare poate fi mărită cu încă 30 locuri situate la 7 kilometri, în orașul Mizil, ferma putând organiza în acest caz și transportul oaspeților între cele două locații. Pe lângă delicioasele preparate tradiționale românești, realizate din ingrediente naturale, produse local, Ferma Dacilor oferă o multitudine de activități pentru toate gusturile.

 

ALTE LOCURI DE CAZARE:


Conacul Domniței Ralu

Conacul dintre Vii

Casa Colinelor

Conacul din Ceptura

La Butoaie

 

CÂTEVA OBIECTIVE TURISTICE ÎN ZONĂ

 

Muzeul „Crama de lemn 1777” este o reconstituire a celei mai vechi crame din anul 1777 ce s-a păstrat până în anul 1985.

Construcţia cioplită din bârne de stejar are acoperişul şindrilit. În interior pot fi descoperite instrumente şi utilaje vechi folosite în procesul de vinificaţie. În vinotecă stau la păstrare vinuri nobile din zonă iar în beciul adânc, pe mese lungi de lemn stau vase vechi din lut datând din anul 1789. În mansardă veţi găsi expoziţia etnografică "Mlădiţele vieţii".

 

Muzeul ”Conacul Bellu” Urlați

Construit într-un timp al cărui iz romantic străbate veacul până la noi, amplasat într-un cadru feeric, purtând un nume legat pentru eternitate de mari creatori de cultură, „Conacul Bellu”, dincolo de a fi un monument de arhitectură, este şi un monument al sufletului românesc.
Conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III şi alte utilaje şi vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri şi până azi. Domeniul şi conacul au aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, n. 1850- dec.(m.)1921, recunoscut în epocă ca un reputat artist - fotograf, numismat, om de cultură.


Tabara de sculptură de la Năeni - Pentru a te bucura de rocile înșirate în diferite forme cioplite de copii trebuie străbătute cărări anunecoase și abrupte si te poți bucura de o panoramă spectaculoasă asupra Bucegilor, Ciucașului, Buzăului și Vrancei.


Biserica dintr-o Piatră a fost ridicată în 2008 la o altitudine de 600 metri si este construită în întregime din travertinul (calcar moale) extras din cariera din imediata apropiere, același calcar alb folosit la ridicarea Casei Poporului.


Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip geologic pe circa 30 hectare. Vulcanii noroioși sunt localizați în Subcarpații de Curbură, în localitatea Berca din județul Buzău. Sunt formați datorită erupțiilor de gaze din pământ care antreneză spre suprafată nămol si apă. Vulcanii noroioși au aceiași structură ca și vulcanii adevarați, în interiorul lor producându-se procese similare. Nu depăsesc 5 – 6 metri înalțime, iar adâncimea de la care este aruncată spre suprafață "lava" este mult mai mică. Rezultatul este o suprafată în mare parte aridă.

 

Surse: ONVPV/Wikipedia

Fotografii: Alina Iancu

27/02/2017