PRODUCATORI ROMANI BRANZA

DE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTE

‹ INAPOI

 

BRANZA DE LA MUNTE REVINO

 

Ferma de la Munte se află în localitatea Cârtișoara, în județul Sibiu, la poalele munților Făgăraș, într-un loc retras unde animalele cresc într-un mediu natural.

 

Cârtișoara se află în mijlocul naturii, într-un cadru de poveste, la poalele munților Făgăraș, și face parte din renumitul Transfăgărășan. După localitatea Cârtișoara începe muntele, chiar poți urca pe munte. Locul este unul pitoresc și atrage mulți turiști în zonă, unde au apărut și multe pensiuni de-a lungul timpului.

 

Ferma de la Munte este recunoscută pe plan local atât pentru producția de brânzeturi proaspete și maturate, cât și pentru cea de carne și specialiăți din carne.

 

Am discutat cu Alin Moldovan despre brânzeturile De la Muuunte, acesta fiind responsabil cu producția de brânzeturi la ferma din Cârtișoara.

 

IMG_2395

 

Cum a luat naștere ferma (cine a pus bazele), de ce ați ales această zona și care a fost evoluția pe partea de lapte în ultimii ani?

 

Ferma noastră are istorie pe acestea meleaguri, dacă pot spune așa. Bunicii administratorului complexului, Sari Claudia Georgeta, oameni harnici și înstăriți, s-au ocupat cu creșterea animalelor în această zonă încă din perioada interbelică.

Apoi, după perioada comunismului, doamna Sari s-a ocupat să pună pe picioare o fermă modernă, în adevăratul sens al cuvântului, plecând de la un SMA vechi și părăsit și două grajduri vechi care se aflau în spatele curții lor din Cârtișoara.

Bineînțeles, în spatele fermei pe care o vedeți astăzi stau investiții și foarte multă muncă de-a lungul anilor.

 

Câte animale și ce tipuri aveti astăzi, rase și ce producție de lapte zilnica aveți?

 

În prezent, în cadrul fermei noastre avem aproximativ 150 de vaci și 30 de bivolițe la muls. De la aceasta obținem zilnic circa 5000 de litri de lapte de vacă și circa 200 litri lapte de bivoliță, nu mai trebuie să menționez, lapte de bună calitate.

Avem mai multe rase de vaci de lapte la fermă, de la Red Holstein, Montbeliard la Balțată Romanească și Brună de Maramureș.

 

Care a fost motivul pentru care ați dezvoltat partea de brânzeturi proaspete, dar maturate?

 

Scopul nostru este acela de a veni pe piață cu produse de cea mai înaltă calitate. Acesta este și motivul pentru care folosim doar lapte integral în producția brânzeturilor noastre, lapte de calitate, așa cum îl dă vaca sau bivolița. În timp, am dezvoltat și produse proaspete și maturate sub brandul nostru de brânzeturi, De la Muuunte.

 

Din experiența de până acum, putem spune că produsele proaspete au o priză bună la clienții români. În ceea ce privește brânzeturile maturate, cu toate că acestea sunt foarte bune și sănătoase, acestea sunt căutate doar de cunoscători. Brânzeturile maturate au însă clienții lor fideli, al căror număr, ne bucurăm să vedem că, crește de la an de an.

 

În cadrul Fermei de la munte, pe lângă vacile de lapte avem și Angus, vaci de carne, din care obținem specialitati de carne maturată de genul Tomahawk, T-Bone, antricot maturat, diferite tipuri de cârnați etc.

 

Spune-ne despre tine, Alin? Cum te-ai specializat și ce îți place cel mai mult din ceea ce faci?

 

Lucrez în industria laptelui încă din anul 2006 și ce pot să spun este că specializarea vine în timp. Totul se construiește treptat. Am lucrat în numeroase fabrici de lactate unde am acumulat experiență și informații zi de zi, lună de lună, an de an.

Îmi place acest domeniu dinamic, unde tot timpul mai este loc pentru a învăța ceva, pentru a te perfecționa. Și totodată am satisfacția de a pune pe masa oamenilor mâncare de bună calitate.

 

Care sunt în acest moment desfacerea pentru brânzeturile maturate?

 

Întrucat brânzeturile maturate sunt produse premium, care se adresează unui anumit segment de piață, acestea merg spre băcănii sau magazine care au o gamă de produse de aceleași nivel calitativ, produse premium. Și, bineînțeles, găsiți brânzeturile maturate în magazinele noastre.

 

Intentionati să și exportați?

 

De ce nu! Așa cum mâncăm produse care provin din întreaga Europă, la fel ar trebui să facem și cu produsele noastre.

 

Care sunt brânzeturile cele mai apreciate din portofoliul vostru, dar cele cu care vă mândriți cel mai mult?

 

Având în vedere că fiecare român are în frigider o bucată de telemea, la fel și noi, avem telemea de vacă mult apreciată de clienții noștri. Avem cam toată gama de produse lactate, o gamă largă de produse proaspete dar și produse maturate. Ne bucurăm ca sunt apreciate toate, în aceeași măsură.

 

 

Spune-ne trei brânzeturi internaționale care-ți plac foarte mult. Ai vrea sa încerci să faci ceva asemănător la voi in fabrică?

 

Parmezan, Cheddar, Roquefort sunt trei brânzeturi speciale. Nu este ușor să le produci întrucât ar trebuie să existe câte o fabrică pentru producția fiecărui sortiment în parte.

 

Dacă ai avea acum în față o brânză maturată de-a ta, ai asocia-o cu o bere artizanală sau un vin? Și către ce sortiment te-ai duce?

 

În opinia mea, brânza maturată merge cel mai bine cu un vin bun și as recomanda un vin alb sec de Ciumbrud, Riesling de Rin.

 

IMG_2393

 

DE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTEDE LA CÂRȚIȘOARA - BRÂNZETURILE DE LA MUUUNTE

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter