INFORMAŢII UTILE

Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2020
Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2020 Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2020 CrameRomania.ro și ReVino.ro vă invită să răspundeți la întrebările de mai jos cu scopul de a ne furniza informații despre consumul de vinuri. Studiul este făcut online exclusiv pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani în perioada 13 ianuarie-14 martie 2020. Răspunsurile sunt anonime, iar datele vor [...]
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate Atmosfera din interiorul unui magazin specializat în vinuri, cât și filozofia acestuia fac diferența dintre o experiență sterilă și una confortabilă de cumpărături. Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de vinuri din diferite soiuri de struguri, din diferite tări ale lumii, vinificate în diferite stiluri. Dar o mare diversitate poate fi și [...]
Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin
Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin Dioxidul de sulf (SO2) are cu siguranță partea lui de reputație proastă în rândul unor vinificatori și consumatori. “Ai băut vin aseară și te doare capul? Sigur a avut sulfiți”. Cine nu a auzit asta măcar o dată de la un prieten grijuliu. Dar să o luăm de la început. Ce este dioxidul de sulf și la ce folosește Dioxidul de sulf (SO2) este un [...]
Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea. Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12° C Vinurile albe demidulci, licoroase, [...]
Butoiul de stejar și influența asupra vinului
Butoiul de stejar și influența asupra vinului Aroma vinului poate fi influenţată de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută vinului mai multă aromă şi tanin. Uscarea naturală a lemnului pentru doage durează doi ani [...]
Taninul - ce este și cum influențează vinul
Taninul - ce este și cum influențează vinul Taninul este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (în cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii. Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă degustați vinuri tinere destinate învechirii. Un oenolog bun [...]
Vinul spumant și servirea acestuia
Vinul spumant și servirea acestuia Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele: Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr/litru) Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahar/litru) Brut (mai puțin de 15 grame de [...]
Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experiență personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, un vin se comportă mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Ca sarea şi piperul, sau [...]
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome creşte. Sunt tinuţi în perioada iernii, [...]
Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?
Ce este terroir-ul și cum influențează vinul? Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de oenolog. Efectul acestor trăsături se reflectă asupra gustului și calității vinului. Aspecte naturale ale [...]
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte mirosuri, deşi, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, să sacrificaţi aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul [...]
Degorjarea
Degorjarea Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le învechesc mult mai mult. Aceasta etapă este denumită învechire sur [...]
De ce folosim decantorul de vin?
De ce folosim decantorul de vin? Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri. Altfel spus, decantorul nu este doar un obiect de design, ci are şi o utilitate practică. El se foloseşte în special în cazul [...]
   Dopurile naturale din plută și alternativele lor
Dopurile naturale din plută și alternativele lor Dopurile naturale din plută și alternativele lor În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale: fiind rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți externi, iar microporozitatea naturală permite schimbul de gaze. Pluta este și un tip de material care permite [...]
Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019
Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019 CrameRomania.ro și ReVino.ro vă invită să răspundeți la întrebările de mai jos cu scopul de a ne furniza informații despre consumul de vinuri. Studiul este făcut online exclusiv pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani în perioada 15 ianuarie-14 martie 2019. Răspunsurile sunt anonime, iar datele vor fi prelucrate astfel încât să ajute la [...]
Viticultura în România
Viticultura în România Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă este un habitat de mare întindere care, de regulă, coincide cu provincia istorică. Ea prezintă unele caracteristici comune în ceea ce [...]
Cât vin am consumat în 2016?
Cât vin am consumat în 2016? Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această scăderea a fost determinată de scăderea producției și a importului. [...]
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază. Un pahar este compus din: • baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția verticală a paharului • piciorul care, în funcție de lungime, îți permite să rotești paharul pentru a [...]
Istoria vinului
Istoria vinului Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialiștii spun că la început vița-de-vie a fost “sălbatică”, fiind domesticită ulterior. Încercând să [...]
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară şi a carui calitate sau caracteristici sunt, în mod [...]

Pagina 1 din 2

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"