Disgorgement (dégorgement in French) is a step in making champagne and other bottle fermented sparkling wines. After the second fermentation the wine rests on the yeast cells, called lees, for a period of time, usually between 15 and 36 months (though most producers age for much longer then the minimum). This is called aging sur lie, or on the lees.
Disgorgement - the process of taking these lees or sediment out of the bottle.
Before the disgorgement step, takes place the individual bottles are riddled at an angle, so that the lees (sediment) accumulate and collect in the neck of the bottle. This makes for easier and more uniform removal.
Traditionally this was a manual process, but today it is automatized. The neck of the bottle is placed in a solution of freezing brine, which freezes the lees. Once the bottle is opened, the pressure from the bubbles in the bottle push out the frozen sediment, after which the dosage is added and the wine is re-corked and packaged for sale.
Freshly disgorged and without any addition of sulphur dioxide for stabilization or any expedition liquor for the residual sugar, a quality sparkling wine shows the purest aromas of wine and lees.
During the ageing process, the lees are breaking down. Process known as “Autolyses”- adding besides wine aromas, also nuts, toast and butter flavours, for example.
A sparkling wine might stay dozens of years on lees if the bottles hold the pressure. Certainly, the lees impact on the wine rises.
After the disgorgement, a sparkling wine evolves as a still wine. For the complexity, it is recommended to wait one-two years following the disgorgement, before consuming it.
The disgorgement date thus marks the date that the champagne or sparkling wine received completed its production cycle. It is not an indication of vintage or a sell by date.
The whole idea of putting disgorgement dates on Champagne and other sparkling wines is that a particular batch or cuvée of champagne will not all be disgorged at the same time. The bottles disgorged first will taste slightly different than those disgorged later. If you have two bottles of seemingly the same Champagne without disgorgement dates, you really have no idea whether or not they are from the same disgorgement batch.
Cramposie Selectionata, Stirbey Winery, 2011
After the base wine fermentation, the wine was kept for 8 months in old Romanian wood barrel (50 %) and in stainless steel tanks (50 %).
It was bottled with a small addition of sugar and yeasts and then fermented in bottles. It was kept for 38 months on the bottles and 3-4 weeks on a wood rack for clarification.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Cookie-urile necesare ajută la a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site. Site-ul nu poate funcţiona corespunzător fără aceste cookie-uri.
Cookie-urile de preferinţă permit unui site să îşi amintească informaţii care se modifică după modul în care se comportă sau arată site-ul, precum limba dvs. preferată sau regiunea în care vă aflaţi.
Noi nu utilizăm cookie-uri de acest tip.
Cookie-urile de statistică îi ajută pe proprietarii unui site să înţeleagă modul în care vizitatorii interacţionează cu site-urile prin colectarea şi raportarea informaţiilor în mod anonim.
Utilizat pentru statistici Google Analytics. Folosit pentru a limita rata de solicitare. Dacă Google Analytics este implementat prin intermediul Google Tag Manager, acest cookie va fi denumit _dc_gtm_<property-id>.
Cookie-urile de marketing sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul. Intenţia este de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali, aşadar ele sunt mai valoroase pentru agenţiile de puiblicitate şi părţile terţe care se ocupă de publicitate.
Noi nu utilizăm cookie-uri de acest tip.
Cookie-urile neclasificate sunt cookie-uri în curs de clasificare, împreună cu furnizorii de cookie-uri individuale.
Noi nu utilizăm cookie-uri de acest tip.
Cookie-urile sunt mici fisiere de text ce pot fi utilizate de catre site-urile web pentru a face utilizarea lor mai eficienta.
Legea stipuleaza ca putem stoca cookie-uri pe dispozitivul Dvs., in cazul in care ele sunt strict necesare pentru operarea acestui site. Pentru toate celelalte tipuri de cookie-uri avem nevoie de permisiunea Dvs.
Acest site utilizeaza diferite tipuri de cookie-uri. Unele cookie-uri sunt plasate de catre servicii parti terte care apar pe paginile noastre.
Puteti, in orice moment, ss modificati sau sa va retrageti acordul din Declaratia privind modulele cookie de pe website-ul nostru.
Aflati mai multe despre cine suntem, cum ne puteti contacta si cum procesam datele personale in Politica noastra de confidentialitate.
Cand ne contactati in legatura cu consimtamantul Dvs., va rugam sa precizati ID-ul si data consimtamantului dat.