Ce este vinul Orange?
Azi, termenul “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe pielițe. Acest proces este de durată, ajungând de multe ori să dureze luni întregi. Pe scurt, vinul Orange însemnă să vinifici un soi de struguri albi la fel ca pe cei roşii. Contactul îndelungat cu pieliţă poate duce şi la o intensificare a culorii vinului. Drept urmare “Orange” . În vechime, acest procedeu era un rău necesar, datorită lipsei de tehnologie şi de cunoaştere. Dar de ce se produce vinul Orange în zilele noastre? Răspunsul este foarte simplu. Diversitate şi renunţare la “mainstream”. Cu un astfel de vin se pot experimenta noi şi diferite trepte de arome şi gust în timp ce explorezi interpretări necunoscute ale unor cunoscute soiuri sau origini. Oenologii experimentaţi sunt capabili să obţină prin acesta metodă de vinificație vinuri foarte complexe, cu straturi multiple şi un profil aromatic total diferit având caractere distinctive.
De cele mai multe ori vinul Orange este confundat cu “vin naturel”. Acestă expresie înseamnă pentru cei mai mulţi dintre extremişti (producători sau consumatori) un vin obţinut fără tehnologie modernă cum sunt cisternele de inox sau filtrele, fără aditivi adăugaţi ca drojdiile selecţionate enzimele sau sulfiţii. Deşi vinurile roşii rezistă mai bine decât cele albe unui astfel de tratament “naturel” , natura nu poate fi păcălită sau negată. Ca rezultat, multe dintre aceste vinuri, deşi unele ridicol de scumpe, arată, miros şi au gustul unei infuzii de resturi dintr-o piaţă de legume . Nimic din cele menţionate nu au legătură cu conceptul unui vin “Orange” produs într-un mod serios.
Cum este produs vinul Bauer O.R.A.N.G.E.?
"Pentru vinul Bauer O.R.A.N.G.E. am selectat struguri absolut sănătoşi şi perfect copţi dintr-o plantaţie de Sauvignonasse veche, de peste 40 ani – Via Rozopol. Am folosit acest soi cu arome discrete datorită capacităţii sale de a exprimă originea şi terroir-ul din care provine. În timpul culesului am fost la fel de meticuloşi că şi cu soiurile noastre roşii pentru că orice imperfecţiune a strugurilor sau orice urmă de putregai este scoasă şi mai mult în evidenţă de fermentaţia prelungită pe boştină. Strugurii sunt desciorchinati fără a fi zdrobiţi iar fermentația are loc în cisterne de inox cu drojdii indigene, ale cramei nostre.
În timpul fermentației facem de cel puţin 3 ori pe zi procedeul manual numit “Pigeage” pentru a păstra contactul cu pieliţele cât mai mult timp şi pentru a evita extracţia mecanică de taninuri amare. Nu controlăm temperatura pentru a iniţia fermentaţia malolactica.
Pentru recolta 2014, strugurii au rămas timp de 12 săptămâni pe boştină înainte de presare. În continuare vinul a stat pe drojdie plină fără alt tratament sau tragere timp de 14 luni, în butoaie folosite de 300 litri, din lemn românesc. Înainte de îmbuteliere vinul a fost uşor filtrat şi stabilizat cu un tratament moderat cu dioxid de sulf (asemănător cu cel al vinurilor noastre roşii)." Oliver Bauer
Bauer O.R.A.N.G.E. 2014, ediţie limitată 1600 sticle
Soi: Sauvignonasse
Ediţie limitată 1600 sticle
An recoltă: 2014
12,3% Vol alcool
2,1 g/l zaharuri
Acest vin are o culoare aurie, strălucitoare, luminoasă şi un nas complex de fructe galbene şi exotice. Buchetul este completat de arome apetisante de coajă de pâine poaspătă, fagure de miere , caramel şi datorită contactului prelungit cu pieliţă, note eterice de condimente brune şi verzi. Vinul este bine echilibrat, cu un corp mediu, structurat de taninuri fine şi susţinut până la finalul uşor eteric de aciditatea sa cremoasa dar solidă . Este încă un vin tânăr şi va recomandăm aerare minim o ora la temperatura de 10- 12 grade înainte de a fi consumat.
Temperatura de servire recomandată: 10-12 grade.
Pahare recomandate: pahare mari, gen Burgundy.
Recomandări culinare: perfect însoţitor pentru fructe de mare, crustacee şi peste crud dar şi asocierea cu viţel sau curcan pot fi experienţe interesante.
Poate fi achiziționat din magazine specializate și restaurante începând cu 31.03.2016.