BRANZETURI ROMANESTI

BRANZA ATELIER - MATURATA IN SALINA PARID

‹ INAPOI

Sovata, jud. Mureș

 

 

 

Gama Atelier este un proiect de suflet pentru Hochland România, născut din dorința de a aduce pe piață produse artizanale, care prin savoarea lor nobilă se pot alătura momentelor speciale din viață noastră.  Denumirea “Atelier” a fost aleasă pentru a transmite cât mai bine specificul brânzeturilor din această gama.

 

 

Călătoria către desăvârșirea gustului Brânzei Praid începe păstrând caracterul zonei de fabricație - Sovata, prin laptele proaspăt dat de vacile din împrejurimi. Laptele este pasteurizat și apoi însămânțat cu o serie de culturi lactice unice, care dau savoarea și gustul complex al brânzei Praid. Laptele coagulat este cu grijă conturat în forma roților de brânză care sunt scufundate apoi în saramură. Roțile de brânză Praid sunt apoi lăsate la zvântat timp de două zile, după care urmează maturarea în Salina Praid, la 50 de metri sub pamânt, timp de minim două luni.

 

De ce maturarea în salina?

 

În salina Praid, o mină de sare gemă situată în județul Harghita, există goluri subterane de mari dimensiuni formate în urmă extragerii sării. Într-unul dintre aceste „goluri” sunt depozitate și prelucrate roțile de Brânză Praid pentru a fi transformate într-o brânză fermentată tare.

 

Rețeta sortimentelor de Brânză Praid este unică prin combinația dintre un mix special de culturi și maturarea în aerul individualizat puternic ionizat din salină, la o temperatură constantă între 14-16ºC, umiditate scăzută și o presiune atmosferică mai mare decât la suprafață. Temperatura constantă din salină joacă un rol crucial în obținerea acestui sortiment de brânză, deoarece pentru alte tipuri de brânzeturi, inclusiv brânzeturi fermentate, această temperatură de maturare nu este potrivită, fiind prea ridicată.

 

Asocierea cu vinul ține de gustul fiecăruia, dar și de momentul servirii. Însă cum noi am avut-o la diferite degustări de vinuri, mai jos găsiți și câteva recomandări ale specialiștilor.

 

Brânza Praid Cremoasă merge asociată cu vinuri spumante metoda tradițională din Chardonnay, dar și din Fetească Regală.

 

Brânza Praid Nature poate fi asociată cu vinuri albe seci aromate din Chardonnay ori Fetească Regală, de ce nu cele din zona Transilvaniei, acolo unde este produsă și brânză. Dar să nu spuneți nu nici unui vin spumant.

 

Dacă vorbim de Brânza Praid cu Vin, aici putem asocia fără probleme și un vin roșu, fie că vorbim de Fetească Neagră, sau alte soiuri internaționale.

 

Cele trei sortimente se pot găsi în marile supermarket-uri în pachete de 200g și la vitrină cu servire asistată cea cu vin (sfert de roată). Mai multe informații despre brânzeturi, găsiți aici.

 

 

 

_____

 

Alina Iancu, 23/10/2019

 

5D4_5349_2

 

 

Atelier Hochland

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter