Meșendorf, județul Brașov
|
|
|
Dorința firească de liniște și de activități ce ne împlinesc sufletește, după decenii de trai în zgomotul orașelor aglomerate, vine la un moment dat pentru fiecare dintre noi. O bucurie să o trăim, dar și să aflăm poveștile oamenilor care au reușit.
Adrian și Oana Udrea au un proiect de suflet în inima Transilvaniei, în satul Mesendorf, acolo unde cu ani în urmă și-au cumpărat o casă în care au reușit să se mute în 2018, încântați de frumusețea aparte a locurilor, dar și spiritul și dârzenia oamenilor care au ales să rămână și să trăiască acolo.
Sunt producători de brânzeturi maturate, din lapte de vacă crud, sub brandul Brânza Maturată de la Mesendorf. Dar, în acealsi timp, sunt și un punct gastronomic local, pentru turiștii care ajung în zonă.
Satul Meșendorf se află foarte aproape de confluența județelor Brașov, Mureș, Sibiu și Harghita. Notorietatea zonei vine de la peisajele pitorești, istoria satelor săsești și a bisericilor fortificate. Si a fost crescută în ani de proiectele prințului Charles la Viscri, dar și de cele desfășurate de fundațiile din zonă.
Din dorința de a face ceva palpabil, analizând potențialul zonei dat de relieful colinar, pajiștile naturale, tradiția creșterii vacilor în mici ferme de familie, cu respect față de natură și animale, a apărut dorința de a produce brânzeturi, avend toate ingredientele unui produs de succes.
Au avut șansa de a cunoaște o familie din sat, Mariana și Adrian Stoian, care a fost de acord ca în loc să dea întreaga producție de lapte a micii lor ferme către marii procesatori să pornească alături de aceștia în aventura producerii brânzeturilor maturate. Astfel au început documentarea, vizitele la alți producători locali și au mers la cursuri unde au aflat secretele brânzeturilor alpine. În același timp, alături de familia Stoian au investit la microferma acesteia, în amenajarea și dotarea atelierului de brânză (în principal prin amenajarea spațiului existent corespunzător cerințelor în materie și aducerea din Italia a unui cazan de cupru cu capacitatea de 300 litri) și în construirea și dotarea pivniței de maturare.
Primele roți de brânză au fost produse în octombrie 2018.
Atelierul de brânză este chiar la fermă, ceea ce înseamnă că laptele proaspăt muls dimineața este folosit imediat pentru producerea brânzei. Iarna, când producția de lapte scade, este stocată în tancul de răcire dedicat laptele din ziua anterioară. Metoda de producție este cea a brânzeturilor tradiționale alpine, deci pe lângă lapte crud, se mai adaugă cheag și sare de salină.
Producția curentă este de brânză ținută la maturat minim trei luni, șase luni, sau mai mult, peste un an, precum și, funcție de sezon, brânză maturată trei luni cu leurdă, cu trufe negre, cu cepșoară, negrilică, sau maturată în vin sau bere brună. Trufele provin din pădurea din spatele casei, iar celelalte adaosuri sunt bio și sunt achiziționate din magazine de specialitate. Vinul provine de la crame din zonă, iar berea artizanală de la mici producători care au început să apară în satele învecinate.
Producția lunară este de aproximativ 250 de kg de brânză pe lună, folosind decât lapte crud de la văcuțele de la ferma Stoian, astfel putând controla pe deplin întreg lanțul de producție și fabricație. Nu există două tranșe identice, pentru că gustul laptelui, implicit al brânzei, variază funcție de sezon, dar și de ierburile care cresc în zona în care pasc vacile într-o anumită zi. Pe măsură ce se maturează, brânza capătă un gust mai complex, aromă de ierburi de pajiște și de unt proaspăt bătut din lapte crud îmbogățindu-se cu note de nucă.
Au început de asemenea producția de iaurt natural pe care doresc să o continue în mod sistematic pentru turiștii pensiunilor din zonă.
O zi normală de sezon în gospodăria familiei Udrea
Adrian coboară la fermă fie să facă brânză sau să îngrijească roțile din pivniță, împreună cu partenerul acestora, iar Oana gătește și servește masa turiștilor care ajung pe pista de biciclete care trece chiar prin curte. În timpul rămas, și câteodată cu puțin ajutor, se ocupă de legumele pe care le cultivă după metode naturale în cele două solarii sau în straturile înălțate din grădină, de cultură de coacăzi și de mica livadă din spatele curții, precum și găini, pe care le cresc pentru ouă, dar și pentru îngrășământ. Odată ce apar primele roade, începe să producă siropuri/nectar, să usce fructe/legume, sau să prepare cu forțe proprii gemurile, murăturile, zacusca și alte specialități pentru anul următor.
Traseul turistic
Zona este destul de bine dezvoltată turistic, punctele principale de atracție fiind Sighișoara (circa 40 km), respectiv satele învecinate Viscri și Criț. Există două pensiuni și un restaurant cu care lucrează în mod curent, fiind dintre cele cărora le pasă ce oferă clientului și care țin la conceptul farm to table/slow food. Evenimente importante cu frecvență anuală care atrag turiști sunt festivalul Haferland (care oferă, printre altele, micilor producători locali posibilitatea de a-și vinde direct produsele), cursa de biciclete Transylvania Bike Trail Race și concertele Sonoro. Sunt și evenimente ad-hoc organizate în cadrul Imbold nativ, precum și brunch-uri.
Satul Meșendorf e racordat la traseul de biciclete care merge de la Sighișoara la Viscri printr-o pistă care coboară în centrul satului chiar prin curtea Mesendorf65. Prin urmare, turiștii care trec pe acolo, sau cei care întră pur și simplu în curte după ce vizitează biserica fortificată din imediată proximitate sunt de regulă principalii cumpărători de brânză, alături de câteva pensiuni din zonă. Ocazional, brânzeturile sunt expediate prin curier sau livrate direct de aceștia. Totuși, se preferă vânzarea la fața locului, pentru că oamenii să poată vedea condițiile în care este făcută și păstrată, precum și la evenimentele din zonă sau la cele de tip pop-up shop care promovează produsele locale.
Contact
Pe Oana și pe Adrian îi gășiți la Meșendorf nr. 65, județul Brașov. Deoarece nu au semnal la telefon în curte, cel mai bine este să le scrieți pe WhatsApp, sau pe e-mail la mesendorf65@gmail.com, respectiv prin intermediul paginii de Facebook Mesendorf65cheese.
0756011043 - Oana
0749570699 - Adrian