PRODUCATORI ROMANI BRANZA

ARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESC

‹ INAPOI

 

Arcuș, jud Covasna

 

vaca

 

 

Brânzeturile maturate produse local iși fac apariția tot mai des pe mesele românilor din toată țara, iar o parte dintre acestea sunt produse în zona Transilvaniei.

 

Fabrica de brânzeturi maturate Arkase se află în satul Arcuș din județul Covasna, la 3 km de Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost finalizată în anul 2022, iar cel care a visat și a dat naștere acesteia este omul de afaceri Retyi Odon, care pe lânga idea de afacere pe termen lung, a dorit să ofere consumatorilor din România brânzeturi de înaltă calitate produse 100% din lapte românesc.

 

Familia Retyi, printre altele, deține de peste 20 de ani și o fermă de vaci. Au vândut laptele în tot acest timp către o fabrică de produse lactate din zonă. Cum familia s-a mărit, proprietarul a început să se gândească la viitorul nepoților și așa a venit ideea de a nu mai vinde laptele ci să-l prelucreze. Așa s-a apărut dorința de a construi o fabrică de brânzeturi maturate dotată cu tehnologie de ultimă generație unde în timp să se implice și nepoții acestuia. Acesta are o vorbă: Prefer sa vă învăț să pescuiți, decât să vă dau pește.

 

IMG_7955

 

În fabrică se procesează momentan circa 7000 l de lapte la două zile. Laptele a primit certificarea facultativă de Zona Montană încă din anul 2018, astfel după scurt timp de la prima producție a brânzeturilor (mai 2022) a fost obținută certificarea pentru patru din cele cinci brânzeturi produse.

 

Fabrica de brânzeturi Arkase este robotizată în mare parte, acest lucru este necesar pentru a asigura o calitate constantă. Dețin un robot care ajută la maturarea brânzeturilor și are capacitatea de a trata și a manipula 85 de calupuri în 15 minute. Astfel se poate asigura maturarea brânzeturilor într-o microloclimă constantă și igienică.

 

Brânzeturile sunt produse dupe rețete elvețiene, procurate chiar din Elveția și au fost implementate împreună cu specialist venit de acolo. Ulterior, pentru a înbunătați rețetele și a mai învața technici în prepararea brânzeturilor, a fost adus un specialist din Austria, pe Helmul Wildauer, cu o experință de peste 40 ani în domeniu, de la care au dobândit cunostințe în primele luni de la lansare.

 

La alegerea sortimentelor am ținut cont de sortimentele îndrăgite și cunoscute în țara noastră și nu în ultimul rând de tipurile de brânzeturi consummate cu drag de aceștia și găsite exclusive din import.

 

Cele cinci sortimente de brânzeturi marca Arkase sunt:

 

  • Brânză maturată Raclette de Arkase, pastă semitare

Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat de origine românească, cheag, culturi lactice selecționate, clorură de calciu, sare max. 2%, lizozim, conținut de grăsime raportat la substanța uscată: 30%

 

  • Brânză maturată Tilsit de Arkase, pastă semitare

Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat de origine românească, cheag, culturi lactice selecționate, clorură de calciu, sare max. 2%, lizozim, conținut de grăsime raportat la substanța uscată: 30%.

 

  • Brânză maturată Arkenzeller de Arkase, pastă semitare, rețeta tip Apenzeller

Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat de origine românească, cheag, culturi lactice selecționate, clorură de calciu, sare max. 2%, lizozim, conținut de grăsime raportat la substanța uscată: 30%.

 

  • Brânză maturată Trapist de Arkase, pastă semitare

Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat de origine românească, cheag, culturi lactice selecționate, clorură de calciu, sare max. 2%, lizozim, conținut de grăsime raportat la substanța uscată: 30%.

 

  • Brânză maturată Aysa de Arkase, pastă semitare, rețeta tip Tete de Moine

Este o brânză ce se recomandă a fi tăiată cu girola și dă forma unor flori.

Ingrediente: lapte de vacă pasteurizat de origine românească, cheag, culturi lactice selecționate, clorură de calciu, sare max. 2%, lizozim, conținut de grăsime raportat la substanța uscată: 30%

 

Ca și planuri de viitor, se dorește educarea consumatorilor în cea ce privește consumul de brânzeturi maturate, dar și să acopere și o parte din importurile ajunse în țară. Exista interes pentru aceste produse pe piața din Ungaria, unde se exportă deja.

 

Cele cinci sortimente pot fi servite ca și gustare, în preparate calde și, de ce nu, la desert, alături de miere, dulceață sau fructe. Un pahar de vin alb sec ar merge excelent, însă asocieri cu vinuri rose și roșii, ori bere artizanală, sunt binevenite. Așa că, fiți curioși.

 

Alina Iancu

15/04/2023

 

Arkase

 

ARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESC
ARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESCARKASE - REȚETE ELVEȚIENE CU LAPTE MONTAN ROMÂNESC

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter