SODINAL - TOTUL PENTRU ENOLOGIE ȘI VINIFICAȚIE

 

Fondată în 1993, compania Sodinal are un rol principal în implementarea și dezvoltarea enologiei și vinificației moderne în Europa Centrală și de Est. Acoperind patru țări și datorită structurii sale bine dezvoltate, echipei de profesioniști și partenerilor cunoscuți la nivel mondial, compania Sodinal implementează inovațiile și contribuie la dezvoltarea enologiei și tehnicilor de vinificație.

sodinal revino

 

_______________________

 

DE CE ROMANIA?

Castelul Bethlen Haller, emblema vinurilor Jidvei

‹ INAPOI

 

Castelul Bethlen – Haller se află în Cetatea de Baltă, Județul Alba, la mijlocul drumului dintre Târnăveni şi Blaj.

 

Actualul castel a fost construit în perioada 1570-1580, în partea de nord-est a localității, și a fost refăcut radical de contele Stefan Bethlen, între 1615-1624, urmând modelul castelului Chambord din Franța.

 

Castelul intrat în posesia lui Eugen Haller, a fost restaurat, în stil baroc, între anii 1770-1773, tot atunci a fost amenajat şi parcul din jurul castelului. Castelul a fost înconjurat cu un zid având cu o poartă de acces impresionantă.

 

Castelul Bethlen – Haller, emblema vinurilor Jidvei

 

De plan patrulater, castelul este prevăzut cu turnuri de colţ circulare și unul octogonal semiangajat situat pe latura de nord vest ce adapostește o scară de lemn foarte bine conservată. Sub scară se găsește o poartă care se spune că ar face legătura cu castelul de la Sânmiclăuș care se afla tot în posesia familiei Haller (acum în posesia familiei Necșulescu).

 

Acesta a fost construit în stil gotic francez, fiind ridicat pe patru niveluri iar scopul lui a fost de agrement.

 

La catul cel mai de jos, de sub pamânt se ajunge pe scara din bârne masive de lemn de stejar datează din 1560 și duce la o sală de degustare unde se pot acomoda până la 60 de oameni. Zidurile sunt masive fiind construite din cărămidă și piatră.

 

La parter unde se află stații boltite pe grinzi de metal putem observa blazonul din piatră al familiei Bethlen, decorat cu un șarpe cu coroane ce are în gură un măr cu cruce si un cap de om cu fes.


De-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari și mai multe destinaţii: grădiniţă, închisoare, cantină, carmangerie şi secţie de vinuri spumante.

 

În a doua jumătate a secolului trecut a fost naţionalizat, iar în prezent se află în proprietatea familiei Necșulescu, proprietarii companiei Jidvei. Crama, parterul și un etaj au fost restaurate.

 

Castelul găzduiește numeroase degustări de vin funcționând în prezent și ca un mini-hotel cu circuit închis iar intenţia este de a transforma castelul în hotel de lux în următorii ani.

 

Harta Viticola Transilvania.      Informații despre cramele Jidvei, aici.

 

TEXT: Alexandra Hash   ▪ ▪ ▪   FOTO: Alina Iancu

 

 

Castelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor Jidvei
Castelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor JidveiCastelul Bethlen Haller, emblema vinurilor Jidvei

PROIECTELE NOASTRE

 

CRAMEROMANIA.RO - VINURI ROMÂNEȘTI
Cramele în România, soiuri autohtone de struguri, degustări de vinuri
REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, 9-10 Octombrie 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"