DE CE ROMANIA?

Castelul Corvinilor

‹ INAPOI

 

Apogeul artei feudale gotice din Europa se află chiar în România, la Castelul Corvinilor (numit și Castelul Huniazilor). în apropierea pârâului Zlaști, în secolul 14, s-a înălțat această relicvă a istoriei strămoșilor noștri, în locul unui vechi castru roman.

 

Reședință nobiliară, castelul a fost supus unor numeroase procese de reabilitare de-a lungul celor 7 secole de existență. Din acest motiv, Castelul Corvinilor a fost păstrat într-o stare atât de bună, și tot acesta este motivul îmbinării mai multor stiluri, mai exact gotic, neo-gotic, renascentist și baroc.

 

CASTELUL CORVINILOR

 

Zeci de mii de vizitatori din întreaga lume vin anual la mărețul castel din Hunedoara, fascinați de legendele asociate construcției:

 

Legenda corbului – Legenda spune că Sigismund de Luxemburg (regele Ungariei acelei epoci) și Elisabeta din țara Hațegului ar fi dat naștere unui fiu ilegitim, Ioan (Iancu) de Hunedoara. Pentru a mușamaliza adevărul, regele a aranjat căsătoria Elisabetei cu un viteaz aborigen pe nume Voicu, și i-a dăruit fiului său un inel de aur pentru a-l putea recunoaște. Într-o zi, un corb a încercat să fure inelul, însă Iancu a scos arcul și l-a doborât. Aflând povestea, regele a hotărât ca simbolul familiei Huniazilor să fie corbul cu inel de aur în cioc, neamul purtând de atunci numele de Corvin.

 

Legenda fântânii – Legenda spune că fântâna din curtea castelului a fost săpată de trei prizonieri turci, cu promisiunea că vor fi eliberați dacă reușesc să găsească apă. Promisiunea nu a fost respectată, deși deținuții au terminat fântâna după 15 ani. Unul dintre aceștia a inscripționat fântâna cu un text în araba veche, care conform legendei, înseamnă „Apă ai, inimă nu”. însă în realitate, inscripția se traduce ca „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserica”.

 

Alături de Peleș și Bran, Castelul Corvinilor face parte din lista celor mai fascinante castele din lume și este un obiectiv turistic demn de vizitat.

 

 

Castelul Corvinilor

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 4-a ediție
11-12 Octombrie 2025

Abonați-vă la Newsletter