Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Această scăderea a fost determinată de scăderea producției și a importului. În schimb, consumul mediu de bere, băuturi alcoolice distilate și băuturi nealcoolice pe locuitor a crescut.
Vinurile luate în calcul în elaborarea lucrării se referă la: vinuri din struguri, indiferent de soi şi calitate (vin cu denumire de origine controlată, vin cu indicaţii geografice, vin de masă, etc.), vinuri spumante şi spumoase, musturi din struguri parţial fermentate, vinuri aromatizate, etc.
Resursele totale de vinuri au scăzut, faţă de anul precedent, cu 274,9 mii hl. Scăderea a fost determinată de diminuarea producţiei şi a importului cu 9,2%, respectiv 4,3%. Stocul iniţal de vinuri a crescut cu 3,3% (84,1 mii hl) faţă de anul precedent.
Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a scăzut cu 3,0 puncte procentuale, faţă de anul precedent, iar ponderea importului s-a menţinut constantă. Aportul stocului din anul precedent, la formarea resurselor totale de vinuri a cresut cu 3,0 puncte procentuale.
Totuși, pentru 2017, OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) estimează o creștere a producției locale de vin comparativ cu anul trecut: 5,3 mhl (2017) vs 3,3 mhl (2016).