Macheta cadouri craciun

EVENIMENTE - NOUTATI

Ce a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturi

‹ INAPOI

 

 

Concours International de Lyon, una dintre cele mai prestigioase competiții culinare din lume, și-a desemnat câștigătorii ediției din 2024. În fiecare an, cu sprijinul unor parteneri renumiți precum Toques Blanches Lyonnaises, Association des Sommeliers Lyonnais et Rhône-Alpes, orașul Lyon, Only Lyon și Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, competiția atrage mii de produse din mai multe țări și premiază cele mai bune vinuri, beri și băuturi spirtoase din lume, precum și cele mai bune brânzeturi, produse lactate și charcuterii din întreaga lume - categorie nou introdusă în acest an. În 2024, competiția a organizat degustarea a 10.391 de probe din 49 de țări.

 

Competiția dedicată brânzeturilor

 

Concours International de Lyon include 298 de categorii dedicate degustării de brânzeturi și produse lactate. Se degustă brânzeturi din lapte de vacă, capră și oaie, alături de unturi, iaurturi, lapte, smântână și altele.

 

Competiția respectă reguli stricte privind organizarea sa, cu condiții optime de depozitare, clasificarea produselor lactate pe baza numeroaselor criterii (tipul de lapte, maturare etc.), degustare „în orb”, verificarea degustătorilor selectați și utilizarea unei scale de notare de 100 de puncte.

 

Această diversitate oferă consumatorilor o gamă foarte largă de produse, testate și premiate cu medalii de către Concours International de Lyon, pentru a-i ghida în selecția brânzeturilor și produselor lactate.

 

La această ediție, un total de 2.531 de produse înscrise în competiție, iar evenimentul a adus împreună experți din întreaga lume pentru a evalua produse excepționale din diverse categorii, dintre care 1.380 de brânzeturi, 570 de produse lactate și 550 de charcuterii, au fost evaluate de degustători profesioniști sau amatori cu experiență. Dintre acestea, 840 de produse au fost medaliate.

 

Un număr impresionant de 658 de brânzeturi au fost premiate cu medalii de aur și argint. Trofee speciale au fost acordate celor mai bune brânzeturi din fiecare țară, iar un trofeu distinct a fost oferit pentru cea mai bună brânză din toate categoriile - câștigătoare fiind  Triple Crème - Petit Saint Faron de la Fromageries de Normandie et d’Ile de France.

 

La categoria produse lactate, dintre cele 566 de produse lactate degustate, 190 au fost premiate cu medalii de aur și argint. Premiul special pentru cel mai bun produs lactat din competiție a fost câștigat de Pont d’Ain Services pentru untul cu usturoi negru.

Totodată, a avut loc și prima ediție dedicată charcuteriilor, 183 de probe au primit medalii de aur și argint din cele 550 evaluate de juriu. Premiul special pentru cea mai bună charcuterie din competiție a fost câștigat de GAEC Beti Aintzina, la categoria Foie Gras.

 

VIPBOX_20241129_095839

 

Performanțe remarcabile în jurizarea de brânzeturi

 

Rezultatele degustătorilor participanți la competiție au fost centralizate pentru a oferi o imagine clară asupra standardelor de evaluare. Media generală a competiției a fost de 77,60, însă anumite jurii au înregistrat punctaje medii semnificativ mai mari, demonstrând nivelul excelent al produselor.

 

În cadrul competiției, pe data de 29 noiembrie, două jurii au evaluat categorii diferite de brânzeturi:

Juriul 68.1 a avut o medie de 83,16, iar unul dintre degustători s-a remarcat printr-o medie proprie impresionantă de 93,45. Probele degustate au inclus Faisselle (brânză proaspătă) și Fromage blanc. Cea mai apreciată probă din această categorie a fost Faisselle Mons Fromager Affineur, detalii disponibile aici.

Juriul 68.2 a înregistrat o medie de 87,28, cu un degustător care a obținut o medie de 90,13. Produsele evaluate au fost din categoriile Brânzeturi cu pastă moale din lapte de vacă cu crustă spălată și Brânzeturi cu pastă moale din lapte de capră cu crustă spălată. Produsul câștigător al acestui juriu a fost Pavé de Strasbourg, detalii disponibile aici.

 

Un standard global al excelenței

 

Competiția de la Lyon nu este doar un prilej de recunoaștere a produselor de top, ci și o oportunitate pentru degustători de a învăța și de a se perfecționa. Datele colectate permit compararea notelor individuale cu media juriului și a sălii, evidențiind contribuția fiecăruia la procesul de jurizare.

 

Concours International de Lyon rămâne o platformă importantă pentru promovarea excelenței în gastronomie, iar rezultatele din acest an confirmă încă o dată reputația competiției de a descoperi și premia cele mai bune produse de pe piață.

 

 

Ce a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturiCe a însemnat jurizarea la Concours International de Lyon 2024 - concursul de brânzeturi

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter