BRANZETURI INTERNATIONALE

CHEDDAR, ANGLIA

‹ INAPOI

 

Cheddar, una dintre cele mai populare brânzeturi din lume, este o brânză tare, produsă din lapte de vacă. A fost produsă pentru prima dată în secolul al XII-lea în satul Cheddar din regiunea Somerset, în sud-vestul Angliei. Primele referiri despre această brânză datează din 1170.

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toată producția de lapte a fost preluată sub aripa guvernului britanic. Producția de brânză a devenit standardizată și cunoscută sub numele de Guvernul Cheddar (Government Cheddar). Astfel, a început declinul producției artizanale din regiunea Somerest. Brânza industrializată a luat amploare, atât în țară, cât și peste hotare. În zilele noastre, sunt foarte mulți oameni care nu cunosc gustul autentic al brânzei Cheddar produsă artizanal.

 

Forma brânzei Cheddar artizanală este cilindrică, are crusta înfășurată în pânză și este lăsată la maturat între 9 și 24 de luni. Astfel, permite schimbarea treptată a texturii și dezvoltarea aromelor. Când este tânără, textura sa este moale, iar atunci când este lăsată la maturat, textura devine mai tare și sfărâmicioasă. Culoarea variază între alb și galben pal, iar gustul devine mai accentuat pe măsură ce se maturează. Acest lucru se întâmplă diferit la brânzeturile industriale ambalate în plastic.

 

 

DSC01630

 

 

Deși Cheddar își are originea în Anglia, denumirea Cheddar poate fi folosită pentru brânzeturi făcute oriunde, deoarece nu are o denumire de origine protejată în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2007, a fost creată o denumire de origine protejată, „West Country Farmhouse Cheddar” și numai brânzeturile Cheddar produse din lapte local în Somerset, Dorset, Devon și Cornwall, fabricate folosind metode tradiționale, pot folosi această denumire.

 

Pe lângă Regatul Unit, brânza Cheddar este fabricată și în țări precum Australia, Argentina, Belgia, Canada, Germania, Irlanda, Olanda, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Suedia, Finlanda și SUA. Cel mai mare consum este în Anglia și SUA. Culoarea portocalie pe care o regăsim în anumite brânzeturi Cheddar (în special la cele americane produse în Wisconsin) provine de la un colorant natural, annatto, obținut din semințele unui copac, Bixa Orellana.

 

Brânzeturile artizanale sunt completate cu diferite denumiri în funcție de procesul de producție, perioadele de maturare, dar și de locul unde au fost maturateȘ Cave Matured (maturată în grotă aproximativ 12 luni), Extra Mature (maturată între 12 și 18 luni), Vintage (maturată între 18 și 24 de luni), Smoked Cheddar sau Blue Cheddar.

 

Este o brânză des utilizată în diferite preparate calde, dar este o gustare potrivită atât simplă, cât și alături de băuturi precum bere (Lager Pale Ale, Brown Ale) sau vinuri roșii seci (Barolo, Rioja Alta), dar și fortificate precum Port sau Marsala. Vinuri din Cabernet Sauvignon sau Merlot sunt, de asemenea, asocieri foarte bune.

 

Știați că

 

Cheddar Gorge Cheese Co este singurul producător de brânză rămas în satul Cheddar și încă o maturează în Peștera Gough (cave matured). El este un exemplu important de producător local care susține producția artizanală.

 

Robert Falcon Scott, ofițer englez și explorator al Antarcticii, a luat cu el aproape 1600 kg de Cheddar în faimoasa sa expediție din 1901.

 

Reginei Victoria a Angliei i s-a oferit o roată uriașă de Cheddar care cântărea 1000 de kilograme drept cadou de nuntă.

 

CHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIA

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter