BRANZETURI INTERNATIONALE

CHEDDAR, ANGLIA

‹ INAPOI

 

Cheddar, una dintre cele mai populare brânzeturi din lume, este o brânză tare, produsă din lapte de vacă. A fost produsă pentru prima dată în secolul al XII-lea în satul Cheddar din regiunea Somerset, în sud-vestul Angliei. Primele referiri despre această brânză datează din 1170.

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toată producția de lapte a fost preluată sub aripa guvernului britanic. Producția de brânză a devenit standardizată și cunoscută sub numele de Guvernul Cheddar (Government Cheddar). Astfel, a început declinul producției artizanale din regiunea Somerest. Brânza industrializată a luat amploare, atât în țară, cât și peste hotare. În zilele noastre, sunt foarte mulți oameni care nu cunosc gustul autentic al brânzei Cheddar produsă artizanal.

 

 

O roată de brânză Cheddar se face din 250 l de lapte de vacă nepasteurizat și cântărește aproximativ 28 de kilograme. Forma brânzei artizanală este cilindrică, are crusta înfășurată în pânză și este lăsată la maturat între 9 și 24 de luni. Astfel, permite schimbarea treptată a texturii și dezvoltarea aromelor. Când este tânără, textura sa este moale, iar atunci când este lăsată la maturat, textura devine mai tare și sfărâmicioasă. Culoarea variază între alb și galben pal, iar gustul devine mai accentuat pe măsură ce se maturează.

 

 

DSC01630

 

 

Deși Cheddar își are originea în Anglia, denumirea Cheddar poate fi folosită pentru brânzeturi făcute oriunde, deoarece nu are o denumire de origine protejată în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2007, a fost creată o denumire de origine protejată, „West Country Farmhouse Cheddar” și numai brânzeturile Cheddar produse din lapte local în Somerset, Dorset, Devon și Cornwall, fabricate folosind metode tradiționale, pot folosi această denumire.

 

Cheddar Gorge Cheese Co este singurul producător de brânză rămas în satul Cheddar și încă o maturează în Peștera Gough (cave matured). El este un exemplu important de producător local care susține producția artizanală. În sat, se pot vizita muzeul și secția de producție unde se face brânza Cheddar. Ulterior, o parte din aceasta merge la maturat în peștera aflată la 200 metri distanță de fabrică. Peștera, unde este păstrată brânza, are un traseu lung cu informații punctuale despre fiecare zonă, este deschisă zilnic pentru turiști.

 

Producători precum Montgomery, Westcombe sau Pitchfork, ce au fabricile în regiunea Somerest, sunt foarte prezenți în magazinele locale din tot Regatul Unit, dar ți peste hotare.

 

Pe lângă Regatul Unit, brânza Cheddar este fabricată și în țări precum Australia, Argentina, Belgia, Canada, Germania, Irlanda, Olanda, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Suedia, Finlanda și SUA. Cel mai mare consum este în Anglia și SUA.

 

Brânzeturile artizanale sunt completate cu diferite denumiri în funcție de procesul de producție, perioadele de maturare, dar și de locul unde au fost maturate: Cave Matured (maturată în grotă aproximativ 12 luni), Extra Mature (maturată între 12 și 18 luni), Vintage (maturată între 18 și 24 de luni), Smoked Cheddar sau Blue Cheddar.

 

Culoarea portocalie pe care o regăsim în anumite brânzeturi Cheddar (în special la cele americane produse în Wisconsin) provine de la un colorant natural, annatto, obținut din semințele unui copac, Bixa Orellana.

 

Este o brânză des utilizată în diferite preparate calde, dar este o gustare potrivită atât simplă, cât și alături de băuturi precum bere (Lager Pale Ale, Brown Ale) sau vinuri roșii seci (Barolo, Rioja Alta), dar și fortificate precum Port sau Marsala. Vinuri din Cabernet Sauvignon sau Merlot sunt, de asemenea, asocieri foarte bune.

 

Știați că

 

Robert Falcon Scott, ofițer englez și explorator al Antarcticii, a luat cu el aproape 1600 kg de Cheddar în faimoasa sa expediție din 1901.

 

Reginei Victoria a Angliei i s-a oferit o roată uriașă de Cheddar care cântărea 1000 de kilograme drept cadou de nuntă.

 

 

 

CHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIA
CHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIACHEDDAR, ANGLIA

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter