INFORMATII UTILE BRANZA

CLASIFICAREA BRANZETURILOR

‹ INAPOI

 

În ultimele două decenii, consumul de brânză la nivel mondial a crescut substanțial, iar varietatea brânzeturilor de pe piaţă este foarte mare. Ȋn Europa, găsim cei mai mari producători, principalii jucători fiind Franţa, Germania, Italia, Olanda. De asemenea, cel mai mare consum pe cap de locuitor se înregistrează tot în Europa. În top se află țările nordice, urmate de Franța, Italia, Germania.

 

Clasificarea brânzeturilor se face după mai multe criterii precum tipul de lapte din care se prepară și mamiferul de la care provine, conținutul de grăsime, consistența sortimentelor, procesul de fabricație, vârsta, dar şi adaosurile.

 

branzeturile lumii revino

 

După tipul de lapte

 

  • brânzeturi din lapte de vacă
  • brânzeturi din lapte de capră
  • brânzeturi din lapte de oaie
  • brânzeturi din lapte de bivoliță
  • brânzeturi din amestesc de lapte
  • brânzeturi vegetariene

 

După conținutul de grăsime raportat la substanța uscată a brânzei

  • brânzeturi slabe (cu până 10% grăsime în substanța uscată)
  • brânzeturi semigrase (cu 20-40% grăsime în substanța uscată)
  • brânzeturi grase (cu minimum 40% grăsime în substanța uscată)

 

După consistența pastei

  • brânzeturi moi
  • brânzeturi semimoi
  • brânzeturi semitari
  • brânzeturi tari

 

După procesul de fabricaţie

  • brânzeturi cu mucegai la exterior
  • brânzeturi cu mucegai la interior
  • brânzeturi in saramură
  • brânzeturi opărite
  • brânzeturi topite
  • brânzeturi frământate

 

După tipul crustei

  • crustă înflorită
  • crustă spălată

 

După vârstă

  • brânzeturi proaspete
  • brânzeturi semi maturate
  • brânzeturi maturate

 

După adaosuri

  • brânzeturi dulci
  • brânzeturi cu condimente sau ierburi

 

_____

 

Alina Iancu, 17/09/2019

 

branzeturi rg revino

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter