Crama Beciul Domnesc se află în localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea, la doar 14 km de orașul Focșani.
Acest monument istoric datează din secolul XIV, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. În 1834, domnitorul Mihai Sturza, intrând în posesia a peste de 200 de hectare de viță de vie, a devenit și proprietarul ruinelor a două crame de piatră. Una dintre ele era Beciul Domnesc. A fost renovată și consolidată între anii 1834-1849. Constructorul cramei, Asanache Panfil, a gândit un loc perfect pentru învechirea vinului. A fost folosită piatră poroasă adusă de pe Milcov. Deasupra intrării în cramă se află o piatră inscriptionată cu litere chirilice, alături de emblema Moldovei, capul de bour și steaguri, simboluri care atestă vechimea cramei.
Pentru motivele descrise mai sus, acest monument este unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen si cu aceasta destinație din România. Beciul Domnesc a fost inclus și pe Lista Monumentelor Istorice ale României și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din România.
Începând din anul 1944, Beciul Domnesc, aflat în stadiul de ruină, a devenit activ aflat în proprietatea Vinalcool Vrancea – compania denumită în prezent Vincon Vrancea. Compania a demarat lucrările de restaurare necesare și a redat viața nu doar construcției, ci și funcțiunii acesteia – vinoteca profesională ce adapostește parte din tezaurul vinurilor românești.
Din anul 2000, numele acestei crame-simbol a viticulturii și vinificației românești de la Curbura Carpaților s-a legat indisolubil de numele companiei care i-a redat integral funcțiunea de cramă de vinotecă, de aceea atunci când ne referim la această cramă astăzi, vorbim despre Beciul Domnesc – Vincon Vrancea.
Beciul Domnesc are formă de “cruce” iar accesul se face pe o ușă masivă de lemn în care sunt dăltuite simboluri ce amintesc de semnificația culturală și spirituală a cramei. Pe scările din piatră se coboară în hrubele unde ne întâmpină bolțile semicirculare întărite și consolidate cu arce și dublouri din cărămidă din cinci în cinci metri. Crama este ventilată natural, prin gurile de aerisire cu care a fost prevăzută încă de la nașterea acesteia. Deși crama este amplasată în plină regiune seismică, aceasta nu a fost distrusă de nici un cutremur de-a lungul celor 5 secole de existență.
Climatul din interiorul cramei se menține pe toată durata anului, având o temperatură de 7-9 ⁰C și o umiditate constantă, ce permite celor peste 100.000 de sticle de vin să respire încet și tihnit, adăugând fiecărui vin un plus de calitate, de eleganță și rafinament. Aici sunt păstrate vinuri ce aparțin moștenirii culturale a românilor. Cele mai vechi vinuri datează din anul 1949 – un exemplu este o Băbească de Nicorești ce deși s-a învechit sub atenta oblăduire a timpului și a membrilor echipei Vincon, nu a devenit un vin «bătrân», ci un vin de «colecție».
În semn de respect pentru aceasta valoroasă moștenire și pentru tradiția locuitorilor din Vrancea – regiunea cu cea mai mare suprafata de viță de vie din România, Vincon a dat naștere unei remarcabile selecții de vinuri ce poartă denumirile de Beciul Domnesc, Comoara Pivniței, Oenoteca și Vinoteca.
Crama poate fi vizitată doar în grupuri organizate de minim 8 persoane, după obținerea acceptului companiei pentru fiecare astfel de vizită, la adresa de e-mail office@vinconromania.com.
Sticlele de vin se pot achiziționa de pe site-ul oficial www.vincon.ro.
FOTO: Alina Iancu