EVENIMENTE - NOUTATI

Crama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradițională

‹ INAPOI

 

Crama Carastelec - înființată în 2011 - este prima cramă din generația nouă concepută și construită pentru a produce spumant cu a doua fermentare în sticlă, metodă tradițională.

 

Crama se află în satul Carastelec (jud. Sălaj) în nord-vestul Transilvaniei – parte din DOC Crișana, Podgoria Șimleul Silvaniei – într-o zonă viticolă cu o istorie în viticultură și producție de spumante de sute de ani. Crama Carastelec a redesenat pe harta viticolă a României această zonă uitată, versanții cramei fiind exact în același loc unde au fost desenate și pe harta iozefiniană din anul 1770 .

 

Atât alegerea locației, a soiurilor – majoritatea sunt soiuri tradiționale pentru șampanizare –, planificarea și organizarea plantației (versanți cu expunere sudică, densitatea de plantare de 6250 butuci/hectar), cât și echiparea cramei a fost gândită pentru a produce spumant din recoltă proprie, întregul proces având loc în crama proprie.

 

Climatul răcoros din zona Carastelec oferă diferențe de temperatură între zi și noapte, care permite o coacere lentă a strugurilor, rezultând vinuri de bază cu arome coapte, mature, în timp ce aciditatea vinului rămâne ridicată, caracteristică primordială în producția spumantelor. Obținerea unor asemenea struguri e dificil în alte zone decât cele răcoroase. Recolta în cazul spumantelor începe – în funcție de vreme și de maturarea tehnologică – la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, doar prin recoltare manuală.

 

Crama Carastelec deține o plantație nouă de 22,4 hectare, o clădire construită în 2011-2013, echipată cu tehnologie modernă pentru producție de spumante, acoperind întregul proces de vinificare a spumantelor de la presare, fermentare, maturare în sticlă la temperatură controlată, remuaj mecanizat cu giropalet, degorjare prin înghețare, echipament de dopuire, până la etichetare. Întregul proces de vinificare a spumantului se întâmplă în același loc, în crama proprie, astfel având control asupra întregului proces.

 

Spumantul Cramei Carastelec poartă denumirea CARASSIA. Numele, derivată din numele locului și a cramei, subliniază importanța locului de proveniență al acestui spumant, terroir-ul fiind factorul de bază în ceea ce privește tipicitatea și calitatea spumantelor.

Prima ediție a spumantului Carassia obținut prin metodă tradițională, va fi lansat în mai 2017, după 20 de luni de maturare în sticlă și după trei ani de la recoltarea strugurilor. Maturarea îndelungată în sticlă este procesul care dă spumantului arome specifice de autoliză, arome unice pentru spumante realizate cu metodă tradițională. Cu cât maturarea în sticlă e mai lungă, cu atât aromele spumantului sunt mai complexe, perlajul mai fin și mai persistent. Momentul degorjării a fost și va fi în totdeauna o decizie luată în funcție de evoluția spumantului, care este monitorizat în continuare pe parcursul maturării în sticlă. Alegerea de a ține o perioadă aproape de trei ori mai lungă de maturarea prescrisă de lege pentru spumantele doc, am luat-o pentru a obține o calitate superioară.

 

Gama Carassia, brandul principal al cramei – lângă vinurile petiante Friza și vinurile liniștite Vinca, prezente pe piața din România din 2014 – va fi lansată paralel pe piața din România și Ungaria în mai 2017 cu trei etichete: Carassia Blanc De Blancs Brut, Carassia Classic Extra Brut, Carassia Rose Brut. Spumantele vor fi disponibile exclusiv în magazine de specialitate și Horeca.

 

www.carassia.eu

 

Spumante Carassia

 

Crama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradițională
Crama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradiționalăCrama Carastelec a lansat o nouă gamă de spumante, Carassia - metoda tradițională

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter