SOIURI DE STRUGURI

Crâmpoșie Selecționată

‹ INAPOI

 

Sinonim - Cârlogancă

 

Crâmpoşia indică rădăcini pre-romane, când acesta regiune, dintre Carpaţi şi Dunăre era populată de daci. În decurs de două milenii, Crâmpoşia s-a adaptat perfect regiunii Drăgăşani.

 

Este unul din puţinele soiuri dacice care au supravieţuit peste veacuri.

 

 Soi autosteril (florile nu pot da rod cu polen propriu) de aceea se planta în sortiment cu soiul românesc Gordan care era un bun polenizator.

 

Pentru a elimina fenomenul de sterilitate la Cramposie, un grup de cercetatori de la Drăgăşani condus de Dr. Ing. Mircea Mărculescu, după ani de cercetari şi studii au creat soiul de Crâmpoșie Selecționată (1972) prin hibridare sexuată directă între Cramposie şi Gordan.

 

Omologarea soiului a avut ca directive de producţie obţinerea vinurilor albe de consum curent iar în timp, acest soi a demonstrat că direcţia de producţie este cu totul alta: obţinerea vinurilor spumante, obţinerea vinurilor de calitate superioară, prin păstrarea aciditaţii ridicată şi acumulării de zaharuri.

 

Acest lucru a dus la obţinerea de vinuri fructuase şi echilibrate şi prin prospeţimea lor lasă la degustare o placută răcoare în cavitatea bucală.

 

Principalele caractere ampelografice: floarea este hermafrodit normal pe tipul 5-6 cu polen abundant şi fertilă.

 

Frunza adultă este mare, 3-5 lobată, glabră pe faţă superioară şi păroasă pe cea inferioară.

Petiol lung (13-15 cm) de culoare verde deschis.

 

Strugurele din soiul Cramposie are forma cilindro-conică sau conică, de marime mijlocie spre mare (peste 250g), fără boabe meiate sau mergeluite.

 

Bobul are culoarea albă cu uşoară nuanţă ruginie pe pieliţă, de marime mijlocie, rotund, gust echilibrat, conţinând 2-3 seminţe.

 

Vigoarea butucului este mijlocie spre mare în funcţie de fertilitatea solului, poziţia plantaţiei în cadrul plantei, tehnologia aplicată şi portaltoiul folosit.

 

Maturitatea soiului Cramposie are loc în luna septembrie.

 

Producţia obtinuţă este între 7000 kg/ha – 15000 kg/ha, determinate de factorii pedo-climatici şi direcţiile de producţie. Soiul acumulează între 196-215 g/l zaharuri şi o aciditate totală cuprinsă între 5.5 şi 7 g/l H2SO4.

 

Olfactiv şi gustativ, întâlnim arome de mere, pere, citrice, fructe exotice, dar şi note minerale pronunțate.

 

Vinurile de Cramposie Selectionata pot fi consumate ca aperitiv, în timpul mesei şi după, pentru menţinerea bunei dispoziţii.

 

Sursa: Nedeluţ Dumitru, Oliver Bauer

 

Cramposie Selectionata 1 

Cramposie Selectionata 2

 

Cramposie Selectionata 3

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 4-a ediție
11-12 Octombrie 2025

Abonați-vă la Newsletter