PRODUCATORI ROMANI BRANZA

DE LA FERMA

‹ INAPOI

Unirea, jud. Alba

 

vaca oaie

  alba judete

 

Brânză de burduf cu omenie

 

Brânza de burduf este reprezentativă pentru România, fiind atestată în numeroase scrieri încă din sec XIV. A fost produsă pentru prima dată la stâne în zonele montane, din lapte de oaie, maturată în burduf și nu numai. În zilele noastre, producția s-a răspândit în toată țara, laptele procesat este de oaie, vacă și capră. Un produs local cu mare cerere chiar și la export.

 

Pornind pe Drumul Brânzei, am început cu producatorii din Transilvania. Așa am ajuns la De la Ferma, o afacere de familie ce a pornit în urmă cu peste 20 de ani în comuna Unirea, județul Alba.

 

Pasiunea, munca făcută cu responsabilitate și viziunea, sunt caracteristici pe care le-am întâlnit la Marius Bîcu, acționarul majoritar De la Ferma, care își dorește ca, în următorii ani, întreaga producție să fie axată pe brânza de burduf. 

 

Producătorul pune accentul pe produse tradiționale și pe tot ce înseamnă protejarea lor în rețeta originală. Laptele provine de la vaci și oi de la ferma proprie care administrează peste 800 hectare de teren arabil, cultivate majoritatea cu cereale, și o pășune de 200 hectare. Fabrica este în imediata vecinătate e fermei și procesează zilnic 15.000 de litri de lapte, materie primă pe care o transformă în circa 50-60 de tone de brânzeturi. O parte din producţie este externalizată altor fabrici de lactate, care produc caşcaval, smântână şi iaurturi sub brandul De la Ferma.

 

Ferma și secția de procesare pot fi vizitate de turiști cu rezervare în prealabil. Iar dacă sunteți în trecere prin zonă, la fabrică au și un magazin de unde puteți cumpăra toate produsele acestora.

 

La nivel național, brânza de burduf De la Ferma se găsește în marile lanțuri de magazine (Carefour, Metro, Auchan, Kaufland), iar mai multe informații despre producător găsiți online aici.

 

Asocierea brânzei de burduf cu vinul

 

Dacă serviți o brânză de burduf alături de legume sau pur și simplu pe o felie de pâine, încercați un vin alb sec, cu o aciditate ridicată să compenseze grasimea din brânză, un Chardonnay sau o Fetească Regală. Dacă serviți un bulz alături de carne de porc, vită sau vânat, asociați vinuri roșii seci, de ce nu o Fetească Neagră. Un Cabernet Sauvignon sau un Shiraz sunt alegeri potrivite pentru preparatele cu note picante.

_____

 

Alina Iancu, 17/09/2019

 

 

ZNAL7978

 

DE LA FERMADE LA FERMA

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter