INFORMAŢII UTILE

 

Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le învechesc mult mai mult. Aceasta etapă este denumită învechire sur lies sau on the lees (pe drojdii).

 

Degorjarea reprezintă procesul de îndepartare a drojdiilor sau a sedimentelor din sticlă. După degorjare, un spumant evoluează ca un vin liniștit. Pentru complexitate, se recomandă să se aștepte unul - doi ani după degorjare, înainte de consum.

 

 


 

Înainte ca degorjarea sa aibă loc, sticlele, în mod individual, sunt întoarse la un anumit unghi, pentru ca drojdiile (sedimentele) să se acumuleze și să se colecteze în gâtul sticlei. Acest lucru face ca îndepartarea lor să devină mai ușoara și mai uniformă.

 

În mod tradițional, acesta era un proces manual, însă astăzi este automatizat. Gâtul sticlei este introdus într-o soluție care îngheată drojdiile. Odată ce sticla este desfacută, presiunea bulelor din sticlă împinge gheața cu sedimente, după care dozajul este adăugat și vinul capată dopul final.

 

Proaspăt degorjat și fără un adaos de sulf pentru stabilizare sau adaos de lichior de expediție pentru rest de zahăr, un spumant de calitate arată cele mai pure arome din vin și drojdii.

 

În procesul de învechire, drojdiele se descompun. Procesul se cheamă "Autolysa" și adaugă pe lângă aromele din vin și arome de nuci, pâine prăjită, unt etc.

 

Un spumant poate să ramână zeci de ani cu drojdie dacă sticlele țin presiunea și crește impactul drojdiilor asupra vinului.

 

Degorjare  |  the Disgorgement

 

Data degorjării marchează astfel data la care șampania sau vinul spumant și-a încheiat ciclul producției și nu este o indicație a vintage-ului sau o dată de valabilitate.

Cramposie Selectionata

 

Ideea de a înscrie datele degorjării pe sticlele de șampanie (sau pe alte vinuri spumante) se datorează faptului că un anumit lot (sau cuvée) se va degorja treptat. Primele sticle degorjate vor avea un gust ușor diferit de cele degorjate ulterior. Dacă ai două sticle de șampanie aproape asemănătoare fără datele degorjării, chiar nu știi dacă provin din același lot.

 

Crampoșie Selecționată, Crama Știrbey, an recoltă 2011  

Vin de bază fermentat și păstrat timp de 8 luni, 50% din vin în butoi vechi  din lemn românesc și 50% în cisternă de inox. Îmbuteliat cu un adaus mic de zahăr și drojdie si fermentat în sticle. După 38 de luni în sticlă, a fost păstrat 3-4 săptămâni pe un raft de lemn pentru clarificare.

 

DegorjareaDegorjareaDegorjareaDegorjareaDegorjarea

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"