INFORMAŢII UTILE VIN

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate
De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate Atmosfera din interiorul unui magazin specializat în vinuri, cât și filozofia acestuia fac diferența dintre o experiență sterilă și una confortabilă de cumpărături. Vinotecile sau wine barurile oferă o mare varietate de [...]
Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin
Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin Dioxidul de sulf (SO2) are cu siguranță partea lui de reputație proastă în rândul unor vinificatori și consumatori. “Ai băut vin aseară și te doare capul? Sigur a avut sulfiți”. Cine nu a auzit asta măcar o dată de [...]
Temperatura corectă de servire a vinului
Temperatura corectă de servire a vinului Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că aceasta e doar o convenţie – dacă nu o respectaţi cu [...]
Butoiul de stejar și influența asupra vinului
Butoiul de stejar și influența asupra vinului Aroma vinului poate fi influenţată de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu [...]
Taninul - ce este și cum influențează vinul
Taninul - ce este și cum influențează vinul Taninul este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (în cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii. Un vin taninos duce la [...]
Asocierea vinului cu mâncarea
Asocierea vinului cu mâncarea Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experiență personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie [...]
Vinul pentru desert - Vinul de paie
Vinul pentru desert - Vinul de paie Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, [...]
Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?
Ce este terroir-ul și cum influențează vinul? Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - [...]
Reguli de bază pentru degustarea vinului
Reguli de bază pentru degustarea vinului - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi [...]
Degorjarea
Degorjarea Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), [...]
De ce folosim decantorul de vin?
De ce folosim decantorul de vin? Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor [...]
   Dopurile naturale din plută și alternativele lor
Dopurile naturale din plută și alternativele lor Dopurile naturale din plută și alternativele lor În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale: fiind rezistent la umiditate și [...]
Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019
Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019 CrameRomania.ro și ReVino.ro vă invită să răspundeți la întrebările de mai jos cu scopul de a ne furniza informații despre consumul de vinuri. Studiul este făcut online exclusiv pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani [...]
Viticultura în România
Viticultura în România Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt: Regiunea viticolă [...]
Cât vin am consumat în 2016?
Cât vin am consumat în 2016? Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform [...]
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă
Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază. Un pahar este compus din: • baza (talpa) care asigură [...]
Istoria vinului
Istoria vinului Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar [...]
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice
Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la [...]
Vinul Petiant
Vinul Petiant Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului. Tehnic [...]
Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană
Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană În marja Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles din data de 17 Decembrie 2018, comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil HOGAN i-a înmânat Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale domnului Petrea [...]

Pagina 2 din 3

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Cheese & Wine Bars
Evenimente Corporate
 

Abonați-vă la Newsletter