SOIURI DE STRUGURI

Feteasca albă

‹ INAPOI

 

Sinonime - Leanka, Poama Fetei, Păsărească Albă, Mädchentraube

 

Este un soi cultivat înainte de apariţia filoxerei la noi în ţară. A apărut că variaţie clonală din soiul Fetească Neagră în spaţiul din zona Moldovei, iar astăzi se cultivă în majoritatea regiunilor din România, Republica Moldova şi Ungaria.

 

El este un soi timpuriu având nevoie de cca 150-160 de zile de vegetaţie şi de o sumă a temperaturilor utile destul de redusă de cca 1000-1100 grade C, ceea ce îl face pretabil şi în regiunile mai nordice.

 

Soiul este viguros, cu o fertilitate medie, necesită mult lemn (corzi mai lungi şi un număr mai mare de ochi) la tăiere. Rezistă bine la ger, este sensibil la mană.

 

În Dealu Mare, coacerea se realizează în prima jumatate a lunii septembrie.

 

Strugurii sunt de mărime medie, tronconici uneori aripaţi, cu boabe rotunde de mărime medie–mică de culoare galben-verzui şi cu punct pistilar vizibil.

 

Producţia la hectar variază între 7-9 tone (poate produce şi mai mult dar în detrimentul calitaţii), caz în care acumulează uşor 200-220 g zahăr/litru must păstrând în acelaşi timp o aciditate corectă de 3.8- 4.2 gr/litru (exprimată în acid sulfuric) şi un ph de 3.2-3.3.

Mustul ce se obţine oxidează uşor şi de aceeea se impune o grijă deosebită.

 

Vinurile au potențial de învechire și se remarcă prin fineţe şi echilibru.

 

Olfactiv şi gustativ, întâlnim arome de citrice, floare de tei, mai apoi evoluează spre flori de câmp, fân sau caisă coaptă.

 

Aceste vinuri, în funcţie de cum au fost elaborate pot fi vinuri ce se pun în consum imediat sau pot fi maturate câteva luni în lemn sau sticlă şi ulterior puse pe piaţă, caz în care pot fi învechite câţiva ani.

 

Ca recomandări culinare, în funcţie de felul vinului, pot însoţi preparate din carne albă, peşte, pot fi aperitive sau pot fi servite cu pită sau mâncăruri gătite uşor picant.

 

Sursa: Aurel Rotărescu (vinificator Crama S.E.R.V.E. Ceptura)

 

Feteasca Alba 1

 

Feteasca Alba 2

 

Feteasca Alba 4

 

Feteasca Alba 5

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter