SOIURI DE STRUGURI

Feteasca neagră

‹ INAPOI

 

Soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafeţe însemnate în partea de sud a Moldovei şi în zona de est a Munteniei. În zilele noastre, se cultivă în toată țara, cât şi în afara graniţelor ţării.

 

Sinonime

Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii

 

Caracteristici strugure

Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici şi biaripaţi, iar boabele mijlocii, sferice şi așezate dens, au pieliţa violaceu închis, intens pruinată. Deşi are o putere mare de creştere, este rezistentă la ger, secetă şi putregai, Feteasca neagră are fertilitatea destul de scăzută (uneori în jur de 30%). Din acest motiv, la tăierea în uscat se lasă o cantitate mai mare de lemn. Feteasca neagră ajunge la maturitate puţin înainte de Merlot, în general după data de 10 septembrie, având o perioada de vegetaţie de aproximativ 160-170 de zile. Acest soi acumulează uşor cantităţi importante de zahăr (230-240 g/l) şi are o aciditate bună, de peste 7 g/l în acid tartric (dacă producţia nu depăşeşte 7-8 tone/ha). Condiţiile propice pentru dezvoltarea acestui soi sunt oferite de versanţii însoriţi, unde acumulările de antociani ajung la valorile optime pentru acest soi. Ciorchinii (rahisul), se maturizează greu în general, de aceea se impune o atenţie sporită la prelucrare.

 

Vinuri obținute

Din acest soi se pot obţine atât roze-uri deosebite, cât şi vinuri roşii ce pot fi învechite în lemn de calitate şi ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă, cu o tipicitate pronunţată. În funcţie de tehnicile de vinificaţie, se pot obţine vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare.

 

Gustativ și olfactiv

• fructe precum mure, prune sau vişine negre

• codimente maronii şi negre precum scorţişoară, vanilie, piper şi ienibahar

• coajă de pâine prăjită şi piele (la vinurile mai vechi)

 

Asocieri culinare

Pentru o Fetească neagră mai corpolentă sau folosită în cupaje:

• obrăjori de vită la cuptor cu un sos concentrat de vin Porto cu ceapă, usturoi, piper verde, ardei dulce şi cartofi cu rozmarin la cuptor

• carne de vită sau miel la grătar sau gulaş de porc mistreţ cu ardei copţi şi mămăligă

• pulpă de căprioară cu foi de dafin, ienibahar, oţet balsamic, scorțișoară şi usturoi cu piure de cartofi cu unt

• rață la cuptor cu glazură, codimente verzi, mere coapte şi o reducţie de oţet balsamic sau cu piure de cartofi

• mousse au Chocolat cu ciocolată neagră, ardei iute, piper roşu şi sare de mare

• lavacake de ciocolată neagră

 

Pentru o Fetească neagră elegantă:

• file de vită la tigaie cu unt și ierburi, sare de mare şi cartofi aurii la cuptor

• prepeliţe la cuptor cu un sos cu vin roşu, ceapă, usturoi, rozmarin, smântână şi un gratin dauphinois

• l'Ami du Chambertin copt sau o brânză similară

• paste de casă cu unt, sare şi trufe albe

• Coq au Vin clasic

• Ratatouille clasic

 

Feteasca Neagra 1

 

Feteasca Neagra 2

 

Feteasca Neagra 3

 

Feteasca Neagra 4

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter