SODINAL - TOTUL PENTRU ENOLOGIE ȘI VINIFICAȚIE

 

Fondată în 1993, compania Sodinal are un rol principal în implementarea și dezvoltarea enologiei și vinificației moderne în Europa Centrală și de Est. Acoperind patru țări și datorită structurii sale bine dezvoltate, echipei de profesioniști și partenerilor cunoscuți la nivel mondial, compania Sodinal implementează inovațiile și contribuie la dezvoltarea enologiei și tehnicilor de vinificație.

sodinal revino

 

_______________________

 

CADOURI CORPORATE - CRĂCIUN BRÂNZETURI ȘI VINURI ROMÂNEȘTI

 

Descarcă catalogul 2020

 

Am selectat cu atenție brânzeturi și vinuri locale pentru a oferi experiențe gastronomice complete.

Pachetele noastre pot fi cadoul perfect pentru pasionații de gastronomie și nu numai.

 

cadouri branza si vin

SOIURI DE STRUGURI

Feteasca Regală

‹ INAPOI

 

Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. A fost descoperit după 1920 în Transilvania, lângă Sighişoara și se presupune a fi un hibrid între Feteasca Albă și Grasa de Cotnari (sursa Ampelografia). Conform vivc.de, genitorii confirmați de analizele moleculare sunt Feteasca Albă și Frâncușa.

 

Sinonime

Dănășană, Galbenă de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube

 

Caracteristici strugure

 

Feteasca Regală face parte din categoria soiurilor semi-aromate, la fel ca Chardonnay-ul.

Datorită producției sale ridicate (15-20 t/ha), a fost un soi răspândit și foarte apreciat în perioada comunistă, pe când era căutată producția masivă.

Zonele de exploatare a soiului se întind în toată țara.

Butucul de Fetească Regală este destul de rezistent la ger, dar sensibil la mucegai.

Florile de Fetească Regală sunt hermafrodite, soiul fiind autofertil.

Strugurele conține, în pieliță, o concentrație ridicată de tanini, fapt rar pentru un soi de vin alb. Concentrația de zahăr în strugurii de Fetească Regală poate atinge peste 220 g/l (adică 13%vol alcool), în anii mai călduroși.

Perioada de recoltă se aproprie de cea a Merlot-ului (jumătatea lui septembrie).

 

 

Wines of Romania - Pure Experiences

Film Documentar

  

 

Vinuri obținute

În general, ajungând în fiecare an la o maturite deplină, din Fetească Regală se pot obține vinuri cu corp mediu pentru cele păstrate în inox și vinuri corpolente (full-bodied) pentru cele păstrate la învechire și în butoi, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire. Taninurile fine din pielița strugurilor contribuie cu un factor de rezistență învechirii, față de alte soiuri de vin alb. Este un soi din care pot rezulta vinuri spumante de excepție.

 

Gustativ și olfactiv

  • flori precum trandafir, flori de câmp,
  • fructe precum caise uscate sau migdale, mai ales pentru vinul vinificat în barrique.

 

Câteva asocieri culinare

Pentru o Fetească Regală tânără:

  • piept de vițel/sau limbă fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • păstrăv prajit în unt cu cartofii nature și pătrunjel
  • sarmale în frunză de vită cu smântână și mămăligă
  • dorada la grătar cu unt cu salvie și cartofi pai
  • creveți la tigaie cu ulei de măsline, ustroi, rozmarin și ardei iute
  • calcan la cuptor cu sos cremă de crustacee și orez sălbatic

 

Pentru o Fetească Regală învechită în lemn (butoi):

  • risotto clasic cu ciuperci porcini
  • pui la cuptor cu legume de sezon și piure de cartofi
  • piept de vițel (sau limba de vițel) fiert cu cartofi la cuptor și sos cremă cu hrean
  • salată de vinete clasică cu paine proaspată facută pe plită
  • ratatouille clasic la cuptor
  • sarmale în frunză de viță cu smântână și mămăligă

 

Feteasca Regala 1

 

Feteasca Regala 2

 

Feteasca Regala 3

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

CRAMEROMANIA.RO - VINURI ROMÂNEȘTI
Cramele în România, soiuri autohtone de struguri, degustări de vinuri
REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Mai 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"