PRODUCATORI ROMANI BRANZA

FIVE CONTINENT, BRANZA HOREZU

‹ INAPOI

Horezu, jud. Vâlcea

 

oi 2023

 

 

Brânza de Horezu și pământul vâlcean unde se modelează ceramica

Există multe avantaje nutritive ale laptelui de oaie, avantaje pe care le regăsim și în brânză. Dacă nu ați facut-o până acum, trebuie să va convingeți și puteți începe cu brânza de Horezu, produsă în localitatea Horezu, județul Vâlcea, localitate cunoscută pentru obiectele din ceramică.

branza horezu (9)

În fabrica din Horezu, s-a procesat lapte încă din perioada comunistă, însă, în 2006, a fost modernizată. Fabrica actuală este complet automatizată pentru producerea de brânză fermentată de pastă presată și poate procesa 12.000 litri de lapte.

Brânza de Horezu este o brânză tare, produsă din lapte de oaie pasteurizat adus de la ferme din mărginimea Sibiului, din comunele Vurpăr , Dealul Cetății și Șeica, de la oi crescute liber în Podișul Hartibaciului, în Depresiunea Transilvaniei. Brânza stă la maturat între două și 12 luni și are pe coajă detalii ce seamănă cu un spic de grâu.

Acest produs este asemănător cu brânză Manchego ce se produce în Spania, în Castilla la Mancha.

Din 2015, producătorul a început să participe la concursuri internaționale. La International Cheese Awards, a obținut în 2015 Highly Commended, în 2017, medalia de bronz, iar în 2018 medalia de argint. În 2018, a câștigat medalia de bronz la World Cheese Awards, în Bergen, Norvegia.

Produsele se vând în marile magazine din România sub brandul Brânză de Horezu, dar și la export în Spania, Croaţia, Germania, Franța și Letonia sub brandul Tierra de Vâlcea (Pământ Vâlcean) sau Queso Monasterio de Horesu.

Fie că vorbim de gustări sau rasă peste salate și preparate calde, această brânză poate fi asociată cu vinuri spumante, albe sau roșii, însă și cu vinuri fortificate.

Website: www.five-continent-srl.ro

 

Știați că Ceramica de Horezu a fost inclusă în 2012, de Unesco, în Patrimoniul Cultural Imaterial. Potrivit site-ului UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei în judeţul Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind divizat. Bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, ce trebuie curăţat, porţionat, udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă din care sunt confecţionate celebrele vase de Horezu. Femeile decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţionale, dându-le unicitate.

 

 

 

FIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZU
FIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZUFIVE CONTINENT, BRANZA HOREZU

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter