OAMENI

Hristu Valentin, Manager Pâine și Vin: Reaprindem focul cuptorului pentru a livra acasă, pentru a deservi la geam și pentru a oferi vinuri la pachet.

‹ INAPOI

 

 

Asocierile culinare bazate pe produse locale sau pe terroir au devenit în ultimii ani din ce în ce mai apreciate în baruri și restaurante. Fie că vorbim despre simple gustări sau despre preparate calde complexe, asocierea acestora cu vinul sau alte băuturi locale crează comunități care se bucură împreună de ce au mai bun de la producătorii locali.

 

Hristu Valentin, Manager Pâine și Vin, ne povestește despre conceptul localului, importanța susținerii producătorilor români, dar și despre perioada situației de urgență, livrările pentru acasă și pregătirile pentru redeschidere.

 

Pentru pasionații de vinuri și gastronomie care nu v-au călcat încă pragul, care este conceptul Pâine și Vin și când a luat naștere?

 

Motto-ul nostru este: Împarte. Împreună.

 

Conceptul Pâine și Vin înseamnă un pizza & wine bar, un local ce reunește sub ale sale clopote (la propriu, avem clopote pe post de surse de iluminat în local) și în fața cuptorului cu lemne o brutărie artizanală, un meniu de flatbreads inspirate din întreagă lume (vatra română, sobă de acasă, jarul mexican, focul bengal, cuptorul elen, flăcări otomane, ș.a.), o serie de platouri cu mezeluri, brânzeturi sau preparate vegetariene, un meniu bazat pe produse locale ce se învârte în jurul focului din cuptorul pe lemne, susținut de peste 100 de etichete de vin autohton, de la mici crame până la crame mai cunoscute, vinuri servite în totalitate la pahar. Avem trei ani vechime pe piața restaurantelor și dorim să îmbătrânim alături de oaspeții noștri.

 

Ați susținut încă de la început micii producători locali, atât cramele cât și furnizorii de ingrediente și produse alimentare pe care le oferiți oaspeților voștri, cine sunt aceștia și cum este gândit meniul?

 

Într-adevăr, anul acesta ne dorim să devenim cât mai mult bazați pe producători locali, mezeluri, brânzeturi, alimente conservate și vinuri fiind deja în meniu. Adăugăm și legume produse în România și astfel închidem cercul. Meniul a fost gândit în funcție de sezonalitate, schimbându-l periodic în fiecare anotimp. Căutăm mereu noi producători locali din întreaga Românie, fie că sunt de Mangaliță în Maramureș, de vânat sau produse din carne de porc din Ardeal, de icre autentice din Dobrogea sau de brânzeturi din Transilvania. Deja avem produse de indicație geografică protejată, produse artizanale în premieră regăsite doar în meniul nostru sau mezeluri tocmai din Moldova. În momntul de față, cramele cu care colaborăm sunt de pe întreg teritoriul României și o cramă din Republica Moldova. Dacă ar fi să enumerăm câteva, ar trebui să le enumerăm pe toate. Toate aceste informații se regăsesc pe site-ul nostru www.painesivin.ro.

 

Cum v-a afectat perioada situației de urgență?

 

Această perioadă a venit într-o vreme de apogeu al activității noastre și ne-a afectat destul de puternic, fiind nevoiți să închidem pentru a respecta măsurile de siguranță. Asta fiindcă mereu am pus pe primul loc oamenii. Oamenii, atât colegii noștri cât și oaspeții, sunt cei care ne-au ajutat întotdeauna, de aceea i-am pus pe primul loc și am luat decizia de a închide înainte de a fi obligați de starea de urgență (pe 12 martie am fost printre primii care au închis). Colegii noștri se află în șomaj tehnic, la fel ca majoritatea celor ce lucrează în domeniul HoReCa, așadar suntem destul de afectați. Totuși, din 15 mai, de la ora 12:00, reaprindem focul cuptorului pentru a livra acasă, pentru a deservi la geam și pentru a oferi vinuri la pachet.

 

pv  10

 

O parte dintre produsele voastre pot fi livrate pentru acasă, mai ales că vorbim de pâine și pizza, dar și de vinuri? Ce decizie ați luat pentru a fi mai aproape de clienții voștri fideli?

 

Da, într-adevăr, din 15 mai livrăm pentru acasă, prin www.painesivin.ro sau prin diferite platforme de livrări. Am decis să restrângem meniul de bucătărie și bar, alegând cele mai îndrăgite preparate, fie ele flatbreads, platouri, preparate calde la cuptorul cu lemne sau deserturi. Am redus la o treime lista de vinuri, pentru a fi mai ușoară alegerea celui adecvat. Vom livra și bere, limonade făcute în casă sau sucuri îmbuteliate. Probabil avem o treime din meniu disponibilă, pentru livrare. Acesta poate fi consultat atât pe pagină noastră de facebook cât și pe site.

 

Din iunie se vor deschide locațiile HoReCa, întâi terasele, apoi spațiile închise. Ce măsuri de siguranță ați luat pentru a va primii oaspeții în siguranță?

 

În primul rând, am luat măsuri de siguranță și înainte de a închide localul. Am distanțat mese (reducând capacitatea din interior la jumătate, soluțîi dezinfectante puse la îndemână clienților, măsuri extra de precauție privind siguranță alimentară). Luăm măsuri de siguranță și în momrntul de față, personalul nostru fiind supus unui instructaj minuțios privind noile norme de igienă și prevenție declarate oficial de OMS. Normele de siguranță alimentară le aplicăm și înainte de pandemie, în momentul de față adăugând puncte de dezinfecție în local pentru personal, purtarea obligatorie a măștilor, mănușilor și în unele cazuri a vizierelor, monitorizarea temperaturii angajaților, neintersectarea turelor de lucru, și multe altele. De când vor fi redeschise terasele mai avem un plan de măsuri, dar toate la timpul lor. Nu ne grăbim fiindcă avem în vedere siguranță angajaților noatri și a celor ce aleg să comande de la noi.

 

pv12

 

Pe lângă Pâine și Vin, Energiea și Expirat sunt locații partenere foarte apreciate de consumatori, când estimați deschiderea și ce măsuri ați luat?

 

Energiea o vom redeschide până la finalul lunii mai pentru livrări, iar Clubul Expirat se va redeschide în momentul în care se redeschid terasele. În întreg grupul vom aplică aceleași reguli interne ca și la cazul Pâine și Vin și vom aplica normele publicate de Guvernul României.

 

Trebuie să susținemi producătorii locali pentru că:

 

Producătorii locali trebuie susținuți fiindcă aceștia înseamnă pe de o parte economia României, ei aducând plus valoare pe plan local și nu numai. Totodată, micii producători sunt printre cei mai afectați de această criză, neavând bugete precum marile firme producătoare sau importatoare. Aceștia se bazează atât pe noi, industria HoReCa, să le comandăm produsele autentice, cât și pe clientul final. Iar în această perioadă au avut foarte mult de suferit. În plus, îi susținem fiindcă gustul lor este autentic, obținut după ani mulți de muncă și îmbunătățit produse, iar grija și atenția pentru ceea ce fac este cea mai importantă trăsătură după care ne luăm.

 

pv13

 

Fotografii: Pâine și Vin

 

Alina Iancu

13.05.2020

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 4-a ediție
11-12 Octombrie 2025

Abonați-vă la Newsletter