EVENIMENTE

Kotys, Petro Vaselo - primul spumant nedegorjat din Romania

‹ INAPOI

 

Efervescența a fost observată în vin de-a lungul istoriei și de către scriitorii eleni și romani, dar cauza acestei apariției misterioase a bulelor nu a fost înțeleasă. De-a lungul timpului ea a fost atribuită atât fazelor lunii cât și spiritelor bune și rele.

 

In această vară, crama Petro Vaselo, a lansat un nou spumant, Kotys pe care am avut ocazia să-l degustăm la vinoteca Private Wine din București.

Ariana Negru, reprezentantul cramei, ne-a spus de ce au ales numele și cum este corect să-l păstrăm și să-l degustăm.

 

"Am ales sa numim vinurile noastre spumante, metoda Charmat, BENDIS – zeița lunii, a fertilității și a magiei.

 

Din momentul în care am început să producem un vin spumant în metoda tradițională (anul 2012), pe care tocmai l-am lansat în acest an, am început brainstorming-ul pentru un nume potrivit.

După o perioadă de căutări, Kotys a fost alegerea perfectă din punctul nostru de vedere.

Kotys este zeița mamă a tracilor, o zeiță venerată cu mult entuziasm de toate triburile traco-dacice. Spumant Kotys, Petro Vaselo

  

Deci, în acest fel am finalizat "panteonul efervescent Petro Vaselo".

 

De obicei, atunci când vorbim despre vinuri spumante "tradiționale", ne referim la vinurile produse prin metoda clasică, adică a doua fermentație în sticlă. Procesul de producție este lung (18-36 de luni) și are câteva etape esențiale care dau amprenta produsului final.

Acest proces include: utilizarea licorii de tiraj (un amestec care conține zaharuri și drojdii care determină începerea celei de-a doua fermentație în sticlă), degorjarea (cu alte cuvinte, expulzarea - prin diverse tehnici – a drojdiei) și adăugarea licorii de expediție ("rețeta secretă" pentru orice companie care da unicitate, caracterizând gustul și gradul de dulceață a produsului final).

  

Particularitatea Kotys este că vinul nu este niciodată degorjat inainte de consum, prin urmare, în interiorul sticlei se găsește drojdie.

 

Rezultatul este un vin în care "gustul evoluează continuu", fiecare picătura fiind un concentrat de materie activă și în continuă transformare.

 

Din punct de vedere al servirii trebuie să se considere că un astfel vin spumant poate avea depuneri dacă se servește în mod convențional, fără atenția necesară.

Kotys este livrat într-o cutie care ține sticla "cu susul în jos". Datorită acest truc, toate depozitele de drojdie din interiorul sticlei vor converge spre gâtul acesteia facilitând eliminarea lor la deschidere.

 

Cum procedam?

Deschiderea sticlei se face pastrând poziția sticlei cu gâtul în jos. Acesta se inserează într-un vas cu apă ți se înlătură dopul. Presiunea vinului împunge  "capacul" de drojdii acumulate anterior. Această operație vă permite să aveți un vin mai limpede, deși aceasta nu va fi la fel de limpede ca unul filtrat.

 

Note de degustare.

Culoarea galben pai. Se distinge matricea bogată și opulentă de Pinot Noir.

Nasul are note calde de cafea prăjită, alune, dar și de plante, fân, și un final discret de citrice.

Palatul este amplu, salin, alcoolul dar și aciditatea echilibrata aduc în prim plan note florale și de citrice."

 

Sparcle Wine

 

Spumant Kotys, Petro Vaselo

 

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"