OAMENI

Laurent Pfeffer, enolog și co-proprietar la Domeniul Catleya: Perfect Simplu în vreme de pandemie.

‹ INAPOI

 

Laurent Pfeffer 2020

 

“Nimic nu e veşnic. Aşa că trăieşte din plin, bea bine, fă haz de necaz, evită drama, asumă-ţi riscuri şi nu regreta nimic, pentru că, indiferent ce ai făcut la un moment dat, a fost exact ce ţi-ai dorit să faci.“ a spus Marilyn Monroe.

 

Laurent Pfeffer, enolog și co-proprietar la Domeniul Catleya, ne spune despre Perfect Simplu și despre activitățile actuale de la cramă.

 

Care este impactul în vânzări generat de această criză? De când s-a făcut simțit?

 

Înainte, vindeam cam 85 – 90% din sticlele produse către piața Horeca din România. Impactul este foarte mare pentru firma noastră.

Deocamdată, avem o scădere a cifrrei de afaceri de aproximativ 50% pe luna martie. Mă așteptam să fie o scădere și mai mare. În urma închiderii locațiilor Horeca din România, au crescut totuși vânzările magazinelor de specialitate și ale celor online. Vedem ce urmează.

 

Sunteți o cramă mică? Câți angajați aveți și cum ați procedat în această perioadă?

 

Da, suntem o cramă mică, avem 14,5 hectare de vie. Cu mine, eram 5 angajați. Eu mi-am păstrat un contract de câteva ore pe lună, ca să păstrez asigurările, și soția mea stă acasă cu fetele noastre. În general, din aprilie până la cules, aveam o medie de 5 zilieri pe zi. Am fost nevoiți să-i trimitem acasă.

 

Partea bună pentru mine este că, neavând aproape nicio deplasare pentru promovare și munca din cramă fiind mai lejeră în această perioadă, am mai mult timp pentru a lucra cu oamenii mei în vie.

 

Care credeți că vor fi efectele pe termen mediu și lung asupra industriei vinului românesc?

 

Cred că va fi o bună oportunitate pentru consumatori de a redescoperi sau de a descoperi vinurile produse local. Să le guste și să vadă că industria vinului românesc a făcut în ultimii 10 ani niște pași calitativi enormi.

 

În plină criză, ați lansat o nouă gamă, „Perfect Simplu”. Despre ce vinuri este vorba?

 

Numele „Perfect Simplu” are două explicații.

 

În primul rând, este un omagiu pentru regiunea unde suntem. Domeniul Catleya este situat în Corcova, în Oltenia. Și aici se vorbește la perfectul simplu. În al doilea rând, fiecare vin din gama Perfect Simplu este făcut dintr-un singur soi de struguri, în ideea de a regăsi tipicitatea soiului. Primele două vinuri din această gamă sunt o Fetească Neagră și un Cabernet Franc. Urmează și un Syrah, deja îmbuteliat dar încă nu este etichetat. În viitor, vom vedea. Poate ceva alb.

 

Ai un asociat care are cramă în Franța, cum este afectată Franța de pandemie?

 

Unul dintre asociații mei are o cramă în Lussac Saint-Emilion, da. Din păcate, situația e la fel de rea. Toate locațiile de Horeca sunt închise, se vorbește despre o redeschidere începând cu 15 iunie cu niște condiții.

 

În ce proporție ajută vânzările în online? Ai făcut chiar degustări "virtuale", cum a fost?

 

Vânzările prin magazinele de specialitate și online ne-au fost și ne sunt de un mare ajutor în această perioadă. Ne ajută, în primul rând, să nu pierdem legătura cu publicul nostru fidel. La fel cum ne ajută și internetul. Totuși, abia așteptăm să se redeschidă locațiile Horeca, să avem contact direct cu clienții noștri, la degustări și evenimente. Și da, am făcut o degustare online. Urmează să mai fac încă una săptămâna viitoare. E fain. Pentru a putea degusta mai multe vinuri din gamele noastre fără să fie nevoie ca participanții să deschidă 4-5 sticle mari, am cumpărat niște sticluțe de 200 ml și le trimit oamenilor un kit de degustare.

 

Locuiești în Corcova, acolo unde este crama, ceea ce înseamnă că turiștii te pot vizită?

 

Chiar vreau să fac tot posibilul să dezvolt partea de turism viti-vinicol, atunci când vom reveni la normal. Deja, anul trecut, am organizat un weekend de cules cu un grup din Cluj. A fost frumos: cules, degustări, desciorchinare manuală, masă în vie la aer liber cu un foc de tabără.

Sigur vom repeta experianța, sub mai multe forme.

 

Mesaj de pandemie sau de viitor pentru pasionații de vinuri?

 

Am învățat ceva în România: să fac haz de necaz și asta mă ajută mult să resist.

 

Abia aștept să ne revedem la evenimentele și în locurile pe care, înainte, le consideram de la sine înțelese. Sigur le vom aprecia mai mult de acum încolo.

 

Află mai multe informații despre Domeniul Catleya aici.

 

Alina Iancu

25.04.2020

 

Butoaie domeniul catleya

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
B1 RG
Salon gastronomic, a 2-a ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter