
Ca urmare a răspândirii rapide a COVID-19 în Europa, costurile economice provocate țărilor afectate, vor depinde foarte mult de modul în care autoritățile vor gestiona epidemia, răspândirea virusului și limitarea panicii, dar și de relațiile comerciale între state.
Până acum, producătorii locali de vinuri sunt optimiști în ceea ce înseamnă exportul de vinuri, nu s-au anulat comenzile și se caută alternative logistice pentru livrări.
Luminița Tzakis, Director Național de Vânzări Crama Oprișor, ne prezintă situația cramei în România, dar și la export.
Care este impactul în vânzări generat de această criză? De când s-a făcut simțit?
-40%. Începând din săptămâna 2-7 martie, de când mass media a pornit comunicarea intensivă despre pericolul dușmanului invizibil.
Care este, în acest moment, situația în ceea ce privește angajații, inclusiv cei de la cramă şi ce soluții au fost aplicate?
Cramă Oprișor nu a disponibilizat niciun salariat. Am dezvoltat multiple proceduri de protecție, atât în echipe cât și individual, am reorganizat fluxurile de activități în Podgorie și în Cramă, oferim echipamente și dezinfectanți în toate departamentele.
Care credeți că vor fi efectele pe termen mediu și lung asupra industriei vinului?
Și noi suntem curioși dacă știe cineva, concret, care vor fi aceste efecte? Dacă există acel “cineva” care dovedește asemenea premoniții cu acuratețe, atunci așteptăm CV-ul să-l integrăm în echipa noastră.
Aveați exporturi în această perioadă? Cum ați decis să procedați?
Da, exportăm încă bine în Germania. Europa de vest consumă mult vin din retail și din canalele de vânzare online. Cu clienții din Asia am discutat, ei sunt optimiști, așteptăm vești pozitive după 1 iunie.
Aveți îmbuteliate vinurile din recolta 2019, ce noutăți aveți?
Încă nu am îmbuteliat toate vinurile 2019. Unele mai au potențial de maturare în vrac, pe altele le menținem noi intenționat pe sedimentul fin pentru îmbogățirea aromatică înainte de îmbutelierea care va urma. Caloian Pinot Grigio 2019 este cea mai proaspătă lansare a Cramei Oprișor în primăvara anului 2020. Avem pregătite și altele, însă așteptăm momentele când publicul își va recăpăta aspirațiile și curiozitățile pentru noutăți.
În ce proporție ajută vânzările în online?
În România cultura comercială de achiziții vinuri online este redusă comparativ cu vestul Europei. Noi vindem, deocamdată, aproximativ 5% prin intermediul platformelor online. Procentul este pur intuitiv, nu deținem instrumente fiabile de măsurare. Totuși, avem speranța că magazinele online se vor consolida. Lucrăm cot la cot cu mulți parteneri din domeniu, ne ajutăm reciproc, vom avea rezultate în aproximativ șase luni.
Ce mesaj le transmiteți consumatorilor în această perioadă?
Bucurați-vă de fiecare moment, îl merităm din plin! Vinul este un dar oferit umanității pentru a-i întregi rostul existenței.
Descoperă mai multe informații despre crama Oprișor aici.
Alina Iancu
09.04.2020
.jpg)