PRODUCATORI ROMANI BRANZA

MANUFACTURA DE BRANZA

‹ INAPOI

Cund, jud. Mureș

 

vaca capra

 

 

Fie că vorbim de o simplă gustare alături de familie, de o degustare la un eveniment de profil sau de un ingredient folosit în diferite preparate, brânza maturată de la Manufactura de Brânză din Cund poate fi o solutie. Brânza realizată aici, într-o localitate din inima Transilvaniei, aflată la o ora distanță de Târgu Mureș, este produsă după o rețetă alpină des folosită în Elveția, Austria și Germania.

 

“Culturile lactice pe care le folosim sunt cele de tip alpin, prin urmare rezultă o brânză maturată cu notă alpină, dar care vara reflectă pășunea, și iarna, fânul de pe fânețele noastre”, spune Istvan Varga, proprietarul și specialistul acestui mic atelier de producție.

 

Logo Manufactura bun

 

Laptele prelucrat este din ferma proprie, de la vaci ce pasc în perioadele calde pe pășune, iar iarna sunt hrănite cu furaje naturale produse în ferma acestora.

 

În manufactură se produce doar un singur tip de brânză maturată, cu diferite vârste, fiecare îmbogățindu-se în gust și aromă odată cu maturarea.

 

Maturarea lor are loc în pivnița atelierului construit doar cu acest scop – fabricarea și maturarea brânzei tari – în condiții optime de temperatură și umiditate pentru procesul de maturare. Pe lângă asta, este nevoie de intervenția zilnică a brânzarului, pentru întoarcerea și spălarea roților de brânză.

 

Brânză produsă poate fi nature, maturată în vin, dar și cu diverse condimente, ierburi, bere, ori cărbune vegetal.

 

Dacă treceți prin zonă, cu un telefon în prealabil, vă puteți programa și o vizită la manufactură.

 

Asocierile cu vinuri sau bere sunt recomandate. Vinuri albe seci, chiar aromate pentru brânza nature, cu leurdă, ori busuioc. Pentru brânzeturile maturate în vin, cu piper, nuci sau cu chilli și ciocolată, merge asociat un vin roșu. Noi am făcut câteva încercări și cu bere artizanală care ne-au plăcut foarte mult.

 

 

 

_____

 

Alina Iancu, 14/10/2019

 

Manufactura de branza

 

MANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZA
MANUFACTURA DE BRANZAMANUFACTURA DE BRANZA

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter