Cund, jud. Mureș
|
|
|
Fie că vorbim de o simplă gustare alături de familie, de o degustare la un eveniment de profil sau de un ingredient folosit în diferite preparate, brânza maturată de la Manufactura de Brânză din Cund poate fi o solutie. Brânza realizată aici, într-o localitate din inima Transilvaniei, aflată la o ora distanță de Târgu Mureș, este produsă după o rețetă alpină des folosită în Elveția, Austria și Germania.
“Culturile lactice pe care le folosim sunt cele de tip alpin, prin urmare rezultă o brânză maturată cu notă alpină, dar care vara reflectă pășunea, și iarna, fânul de pe fânețele noastre”, spune Istvan Varga, proprietarul și specialistul acestui mic atelier de producție.
Laptele prelucrat este din ferma proprie, de la vaci ce pasc în perioadele calde pe pășune, iar iarna sunt hrănite cu furaje naturale produse în ferma acestora.
În manufactură se produce doar un singur tip de brânză maturată, cu diferite vârste, fiecare îmbogățindu-se în gust și aromă odată cu maturarea.
Maturarea lor are loc în pivnița atelierului construit doar cu acest scop – fabricarea și maturarea brânzei tari – în condiții optime de temperatură și umiditate pentru procesul de maturare. Pe lângă asta, este nevoie de intervenția zilnică a brânzarului, pentru întoarcerea și spălarea roților de brânză.
Brânză produsă poate fi nature, maturată în vin, dar și cu diverse condimente, ierburi, bere, ori cărbune vegetal.
Dacă treceți prin zonă, cu un telefon în prealabil, vă puteți programa și o vizită la manufactură.
Asocierile cu vinuri sau bere sunt recomandate. Vinuri albe seci, chiar aromate pentru brânza nature, cu leurdă, ori busuioc. Pentru brânzeturile maturate în vin, cu piper, nuci sau cu chilli și ciocolată, merge asociat un vin roșu. Noi am făcut câteva încercări și cu bere artizanală care ne-au plăcut foarte mult.
_____
Alina Iancu, 14/10/2019