INFORMATII UTILE BRANZA

MODUL CORECT DE A IMPACHETA SI PASTRA BRANZA

‹ INAPOI

 

Brânza este un organism viu, iar pentru a rămâne proaspătă în frigider, astfel încât să vă puteți bucura de ea mai mult timp, trebuie lasată să respire.

 

Odată ce o roată este tăiată și coaja este ruptă, brânza începe să se deterioreze, iar bucățile mici de brânză au o durată de viață și mai scurtă decât roțile mari. Dacă nu este manipulată și depozitată corespunzător, brânza își poate pierde rapid gustul, textura și aspectul distinctiv.

 

Învelirea în folie de plastic o sufocă și creează umiditate ridicată, mucegai și o strică. În plus, brânza poate începe să preia din mirosul plasticului. Nu recomndăm nici împachetarea în hârtie simplă, pentru că se va usca. Ați încercat vreodată să mâncați o bucată de parmezan foarte tare, păstrat mult timp în frigider? Acela este un exemplu de uscare nedorită.

 

O ambalare corectă oferă echilibru, brânza respiră fără a se deshidrata și păstrează umiditatea fără să se înmoaie.

 

formaticum 1

 

Cum se păstrează brânza - împachetarea

Înainte de a depozita brânza, aceasta trebuie împachetată. Folia de plastic este exclusă – de fapt, împachetarea brânzei în folie de plastic nu o va face decât să se strice mai repede. În schimb, optează pentru hârtie pergament sau hârtie cerată, care va permite brânzei să respire și va preveni umiditatea suplimentară. Puteți folosi și hârtie de brânză, deși prețul acesteia este mult mai mare. Dacă împachetați mai mult de un tip de brânză, va recomandăm să vă etichetați brânza. Nu uitați să scrieți pe etichetă data la care ați achiziționat brânza, astfel încât să urmăriți în cât timp o consumați.

 

Nu împachetați niciodată mai multe brânzeturi împreună. Aromele lor vor interacționa și își vor schimba gustul.

 

După o păstrare îndelungată în frigider, este recomandată o verificare. Dacă hârtia a devenit umedă sau s-a înbibat în ulei, împachetați-o din nou.

 

Unde ar trebui să depozitez brânza?

Cel mai bun loc pentru a-ți păstra brânza în frigider este într-un sertar separat ce păstrează prospețimea și menține o temperatură rece și stabilă.

 

Cât timp pot păstra brânza?

Învelită și răcită corespunzător, brânza foarte tare precum parmezanul sau Gouda pot rămâne în stare bună pentru săptămâni întregi. Brânzeturile mai moi precum Brie sau Camembert ar trebui consumate în câteva zile.

 

Pot îngheța brânza?

Da, deși s-ar putea să devină sfărâmicioasă când se dezgheță. Nu va fi cea mai bună, dar o puteți folosi în continuare la gătit.

 

Pot mânca brânză mucegăită?

Mucegaiul nu pătrunde mult în brânzeturile mai tari, cum ar fi parmezanul sau Gouda, așa că puteți tăia bucățile mucegăite pentru cel puțin un milimetru de jur împrejur și puteți mânca în siguranță părțile bune.

 

Brânzeturile moi, cum ar fi Brie, Camembert sau brânza cu mucegai albastru, deși sunt făcute cu mucegai, dacă aceasta are o activare accelerată, după 3-5 zile de la deschidere, vă recomandăm să o aruncați.

 

Brânza feliată sau mărunțită care dezvoltă mucegai trebuie aruncată.

 

Câteva sfaturi de tăiere a brânzeturilor scoase din frigider

Tăierea brânzei moi în timp ce este rece va fi mai ușoară și va facilita mutarea brânzei pe platoul de servire. Brânzeturile mai tari precum Parmigiano Reggiano sau Gouda sunt mult mai ușor de tăiat la temperatura camerei. Pentru brânza tare, un cuțit de brânză ascuțit cu mâner este ustensila aleasă de profesioniști. Pentru brânză moale, o liră cu sârmă sau arc va asigura tăieturi curate, fără a o deforma. Utilizați întotdeauna instrumente curate pentru a preveni introducerea de noi mucegaiuri sau bacterii de la un sortiment la altul.

 

formaticum

 

Alina Iancu

17/07/2022

 

MODUL CORECT DE A IMPACHETA SI PASTRA BRANZA

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter