OAMENI

Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.

‹ INAPOI

 

Monica Peleanu, Winestone Victoriei 37

 

Monica Peleanu, manager Winestone și o mare iubitoare de vinuri și de mâncare bună, face o incursiune în lumea restaurantului unde clienții descoperă vinuri românești și un meniu cu produse locale, dar și locul unde se desfășoară masteclass-urile organizate în cadrul ReVino Bucharest Wine Fair.

 

Care este conceptul restaurantului Winestone Victoriei37?

 

De-a lungul timpului, clienții ne-au tot dat semnale că ar vrea un meniu mai ușor și mai simplu, așa că acum doi ani, barul care era în holul hotelului s-a transformat în Winestone. De ce Winestone? Wine înseamnă vin, iar stone este piatra pe care servim majoritatea preparatelor.

 

Meniul gândit de chef Dumitru Bucșa este foarte simplu. Cheful este pasionat de tot ce înseamnă mâncarea simplă, din ingrediente naturale, iar cele mai multe preparate din meniu le adaptează sezonului. Astfel, meniul se schimbă de două ori pe an, vara și iarna, iar preparatele conțin ingrediente locale și de sezon, care merg bineînțeles cu meniul de vinuri.

 

Concret, vorbim despre salate ușoare, unde vedetele sunt brânzeturi românești, platouri cu mezeluri, antreuri și supe românești sau preparate mai complexe, de inspirație franceză și regională.

 

Vinurile românești ocupă un procent important în meniu, dar și în shopul Winestone. Cum le alegeți?

 

80% din vinurile despre care vorbești sunt românești, care provin de la crame mici și mijlocii.

 

Acum doi ani, înainte de deschiderea Winestone, am fost în țară și am vizitat crame unde am degustat vinuri împreună cu echipa mea, și le-am ales pentru restaurant pe cele care ne-au plăcut nouă. Este un concept care în străinătate funcționează excelent: trebuie să cunoști foarte bine produsul înainte de a-l vinde.

 

Toată echipa Winestone are cursurile de somelier terminate, WSET 1, majoritatea sunt la WSET 2, eu l-am terminat. În ceea ce privește vinurile, toți sunt foarte dedicați pentru că știu ce vând și ei le-au ales. Mereu când schimbăm un vin din meniu, ne strângem toți, degustăm și luăm cea mai bună decizie. Orice coleg nou angajat trecere printr-o degustare de vinuri.

 

Winestone Victoriei 37

 

De unde sunt vinurile românești din meniu?

 

Pentru meniu, am ales două podgorii reprezentative din România: Dealu Mare și Drăgășani. Din Dealu Mare, avem vinuri de la Lacerta și SERVE, iar din Drăgășani vinuri de la Știrbey și Bauer. Ne-au atras cramele micuțe, care nu fac atât de mult vin. Fetească Neagră este soiul autohton care se vinde cel mai bine și care se asociază foarte ușor cu mâncarea. Dar avem și vinuri din Franța sau din Argentina care sunt solicitate.

 

Cum asociați vinurile cu preparatele din meniu?

 

Întotdeauna gândim meniul astfel încât preparatele să fie asociate cu vinul. Chiar avem în meniu o degustare de trei vinuri (din Drăgășani și din Dealu Mare) la 50 de lei, la care asociem trei mini preparate. Un alt exemplu în acest sens ar fi aperitivele. Toate aperitivele, care la noi se numesc les planches, merg foarte bine cu tot ce înseamnă fruity & tasty din meniul nostru de vinuri. Prețurile sunt comparabile cu cele din centrul vechi. Nu sunt prețuri de hotel de patru stele. Avem și un meniu de prânz la doar 29 de lei, compus dintr-o supă sau o salată și un fel principal sau o porție de paste.

 

Winestone Victoriei 37

 

Cum sunt degustările de vinuri pe care le organizați?

 

Degustările de aici le facem fie pe cont propriu, fie alături de crame, iar câteodată participă inclusiv vinuri pe care nu le avem pe meniu, dar sunt disponibile în shop. Acum o lună, spre exemplu, am făcut o degustare de 4 feluri de brânză asociate cu 4 feluri de vinuri, care a fost foarte apreciată de clienții noștri și prin urmare o vom relua. 80% din cei care participă la aceste degustări sunt clienții din afara hotelului, expați care vor să descopere vinurile din România, dar și oaspeții hotelului.

 

“Dacă faci totul cu pasiune și cu dragoste nu ai cum să nu ai succes, iar eu încerc mereu să fac totul natural”.

 

Winestone devine, până la urmă, un loc unde străinii pot descoperi vinurile din România.

 

Așa este. Oaspeții care trec prin hotel, inevitabil văd restaurantul sau vitrina noastră plină cu vinuri, mai ales că avem un display atractiv pe care îl schimbăm săptămânal.

 

Toți clienții străini care vin la noi au o reticență în ceea ce privește vinurile românești. De abia acum încep să le cunoască și să își dea seama că noi facem vinuri minunate. Ei cred că aici se fac doar vinuri dulci, de aceea majoritatea cer un pahar de vin cu rugămintea să nu fie dulce. Un client din Canada mi-a povestit că a băut un vin românesc dulce chiar în Canada, iar atunci când a venit în România și a descoperit în restaurantul nostru vinurile românești contemporane a plecat acasă cu câteva baxuri. Cu mare dificultate le-a luat cu el în Canada. Eu am fost entuziasmată că a descoperit vinurile prin intermediul nostru.

 

De trei ani, tu coordonezi organizarea masterclass-urilor din cadrul ReVino Bucharest Wine Fair. Cum este această experiență?

 

ReVino Bucharest Wine Fair este în fiecare an o provocare pe care noi toți o așteptăm. Chiar cu câteva săptămâni înainte de eveniment, când deja începe promovarea lui, clienții noștri deja ne întreabă unde și când o să fie salonul de vinuri. Anul acesta mi s-a părut că a avut un impact foarte mare și că oamenii au fost foarte interesați de tot ce se întâmplă. Au fost mult mai prezenți, au pus întrebări interesante.

 

Chiar și la masterclass-uri, pe care eu le-am organizat în fiecare an, am văzut un interes crescut, inclusiv participanți care au venit în toți cei trei ani de când există evenimentul.

 

Sunt multe detalii pe care trebuie să le pui la punct pentru organizarea unui masterclass, coordonarea colegilor, rulajul mare de pahare, ordinea și servirea vinurilor. Pentru mine chiar a fost o provocare și sunt foarte mulțumită că partipanții au apreciat.

 

În același timp, masterclass-urile din cadrul ReVino Bucharest Wine Fair sunt foarte educative pentru public. Am observat cum, de-a lungul celor trei ani a crescut calitatea lor, dar și numărul participanților. Locurile au fost mereu ocupate peste așteptări.

 

Monica Peleanu

 

Ce urmează pentru Winestone Victoriei37?

 

Alături de șeful meu, Theo, gândim mereu evenimentele noi, așa că urmează o vară plină de surprize. Din iunie, în fiecare vineri, avem pe terasa hotelului afterwork party cu teme diferite, cu muzică și cu cocktailuri pe bază de spumante. Pentru Campionatul Mondial de Fotbal vom face o serie de pachete speciale.

 

Despre Monica Peleanu

 

Monica Peleanu și-a început cariera la Hotelul Pullman din București (Sofitel, pe atunci), apoi a plecat la lucru pe vase de croazieră, timp de șase ani. A lucrat astfel peste tot în lume, inclusiv pe un vas de șase stele cu doar 1000 de pasageri. În cadrul Novotel, lucrează de la deschidere, de acum zece ani, când pe locul restaurantului Winestone era un bar de hotel.

 

Adresa Winestone: Calea Victoriei 37B, București 010061

Facebook: https://www.facebook.com/WinestoneVictoriei37/

 

Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.Monica Peleanu, manager Winestone: “Preparatele din noul meniu conțin ingrediente locale și de sezon, care se asociază, bineînțeles, cu vinurile românești”.

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter