Revino Gourmet October 2022 CADOURI 1_1

INFORMAŢII UTILE VIN

Reguli de bază pentru degustarea vinului

‹ INAPOI

 

- pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă;
- la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic;
- indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte mirosuri, deşi, s-ar putea că, la anumite evenimente sociale, să sacrificaţi aroma efemeră a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic al unui parfum sau pentru plăcerea unei ţigări.

 

TEHNICA DE DEGUSTARE (rezumat)


Examenul vizual:
Mai întâi priviţi vinul prin pahar. La o degustare obişnuită, observaţi doar dacă vinul este limpede sau neacidulat. Puteţi să-i observaţi şi culoarea sau nuanţa, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb ( faţă de masă sau farfurie). Examinaţi intensitatea culorii privind în pahar de sus. Chiar dacă specialiştii pot vorbi ore în şir despre diferite culori şi nuanţe ale unor vinuri, în practică, examinarea vizuală durează doar câteva secunde. Majoritatea vinurilor bune şi în special cele roşii, mature au aspect interesant, strălucitor şi luminos, cu nuanţe de culoare care se deschid spre margine. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferenţa între culoarea de la centru şi cea aproape apoasă de la margine.

Mirosul:
Duceţi paharul la nas şi mirosiţi. Obţineţi un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotiţi un pic paharul. Astfel elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafaţa vinului. Prin rotire, maximizaţi cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul şi ajutaţi compuşii aromatici volatili să iasă din vin şi să se colecteze la suprafaţa lui. Nu contează dacă rotiţi paharul pe masa sau în aer.

Mai întâi, nasul.
Plimbaţi-vă nările deasupra vinului – de preferinţă cu paharul înclinat spre dumneavoastră, la 45° pentru a maximiza suprafaţa vinului, impactul. Astfel beneficiaţi de vaporii colectaţi în interior. Se spune ca dacă închideţi ochii şi vă concentraţi scoateţi maximum din vin, chiar dacă pareţi un pic caraghiosi.

Prima sorbitură:
Preluaţi vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă şi interiorul gurii, el vă va transmite o impresie complexă de dulceaţă, aciditate, nivelul taninilor şi corp. Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Tineţi vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiţi sau a-l scuipa. Dacă deschideţi buzele şi trageţi un pic de aer şi trageţi puţin vin în gură se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizând impactul vinului.

Aprecierea: Evaluaţi ce simtiţi în gură, după ce l-aţi înghiţit sau scuipat, persistenţa aromelor.

 

Sursa:"Degustarea Vinului - Jancis Robinson"

 

  :)

Etape in Degustarea Vinului cu Alexandra Hash

 

  :(


 

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter