EVENIMENTE - NOUTATI

Restaurantul Anika, varianta pop-up de la malul mării

‹ INAPOI

 

 

A venit momentul concediilor și al ieșirilor de weekend pe litoralul românesc. Stațiunea Olimp revine la viață cu noi investiții în locuri de cazare unde iau naștere și restaurante pe care își pun amprenta cunoscuți chefi români. Preparatele cu ingrediente de sezon, asociate cu vinuri dobrogene, duc la experiețe unice la malul Mării Negre. Este și cazul Anika By The Sea, restaurant cu o terasă spațioasă, pe plaja privată a hotelului boutique Hacienda de Mare, într-o zonă intimă și retrasă, pe plaja Copahavana din Olimp.

 

Totul a început cu o cină la restaurantul Anika în București. Proprietarul hotelului boutique Hacienda de Mare a vizitat restaurantul din București și, fiind încântat de experiența culinară și oenologică, i-a invitat pe Chef Alexandru Dumitru și Somelierul Andrei Popa să aducă experiența bucătariei moderne românești în complexul hotelier pe care îl deține pe litoral. Dupa câteva săptămâni de muncă intensă, a apărut Anika By The Sea.

 

“Dacă vei transpune restaurantul Anika într-un alt spațiu geografic al țării noastre, meniul de preparate și vinuri va arata complet diferit. Îmi place să pun în valoare ingredientele de sezon locale și să surprind specificul locului în preparatele mele. Anul acestea, avem extraordinara oportunitate de a experimenta cu ingredientele dăruite de Marea Neagră, iar cel mai bun loc pentru aceasta este chiar litoralul românesc”, spune Alexandru Dumitru.

 

Meniul Anika By The Sea are un format a la carte și este creat în jurul ingredientelor provenite din Delta Dunarii și Marea Neagră: midii, rapane, peștele de apă dulce și pește de mare, vedetele meniului de lansare fiind Chilca, Cambula și Lupul de Mare. Identitatea gastronomică puternică a locului a fost surprinsă de Chef Alexandru prin câteva preparate precum Storceagul – o ciorbă tradițională de pește din Delta Dunării, vinete umplute în stil turcesc sau sarmuzac – un sos pregătit după o rețetă dobrogeană. Pentru a fi fideli filozofiei de a utiliza cât mai mult ingrediente locale, legumele folosite de Chef Alexandru pentru preparatele din meniu sunt de la fermierii din Dobrogea.

 

Lista de vinuri, creată de somelierul Andrei Popa se asociază perfect cu meniul pescaresc și conține, în mare parte, vinuri albe și roze de la crame locale. “Zona Dobrogei este foarte ofertantă în materie de vinuri. De aceea, invit oaspeții Anika By The Sea să exploreze lista de vinuri, unde vor putea descoperi și degusta doar vinuri născute în terroir-ul dobrogean. Fiind o zonă cu tradiție în viticultură, cu un sol bogat în argile calcaroase și favorizat de briza mării, avem promisiunea unor vinuri de înaltă calitate”, declară Andrei Popa.

 

Restaurantul de la malul mării va fi deschis pentru întregul sezon estival, în perioada 25 iunie – 15 septembrie 2020. Atât oaspeții hotelului cât și cei din afară se vor putea bucura de un meniu a la carte preponderent pescăresc pentru prânz sau cină, într-o atmosferă relaxantă, între nisip, valuri și soare. Designul terasei Anika de pe plaja Copahavana este în sinergie cu designul în stil iberic al hotelului Hacienda de Mare și pare a fi o oază de relaxare, unde se aud doar briza mării și valurile.

 

 

Despre restaurantul Anika

 

Anika este un restaurant cu bucătărie românească modernă, inspirată din mâncărurile vechi românești și terroir-ul local, exprimat prin preparate fine și vinuri exclusiv românești. Restaurantul a fost deschis în luna februarie al acestui an, de Chef Alexandru Dumitru și Somelierul Andrei Popa, într-o clădire interbelică din Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Pictor Nicolae Tonitza nr. 10. Pentru sezonul cald, restaurantul a amenajat în curtea interioară o terasă cochetă, cu o capacitate de 16 locuri.

Pentru crearea meniului de vară, Chef Alexandru Dumitru și-a găsit inspirația în ingredientele de sezon, culese din gradina culinară a restaurantului Anika sau furnizate de fermierii și producătorii locali. Astfel, meniul de sezon este dinamic și poate fi savurat într-un format de degustare în varianta de 3, 5 și 7 feluri de mâncare. Oaspeții restaurantului pot opta pentru un meniu de vinuri de degustare, asociate preparatelor comandate, acestea fiind alese de somelierul in-house Andrei Popa.

 

Hacienda De Mare este un hotel boutique din statiunea Olimp, care se află direct pe plaja Copahavana. Hotelul oferă 18 camere triple tip apartament și camere duble, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de vacanță de pe litoralul românesc.

 

Citește și despre adaptarea restaurantului Anika în vreme de pandemie aici.

 

Alina Iancu

29.06.2020

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter