DE CE ROMANIA?

 

La 1200 m înălțime, „Cetatea de pe stâncă” sau Sarmizegetusa Regia este cea mai amplă fortificație geto-dacă. Capitala și cel mai de seamă centru politic, militar și religios al statului dac, Sarmizegetusa face parte din sistemul defensiv al regelui Decebal, ce cuprinde 6 fortărețe.

 

Pe terasa exterioară a cetății se află zona sacră din Sarmizegetusa, presărată cu sanctuare. Cel mai cunoscut dintre acestea, Sanctuarul Mare, este similar cu monumentul englez Stonehenge, și avea funcție de calendar. De aici putem deduce pasiunea și priceperea dacilor într-ale astronomiei. Soarele de andezit este de asemenea un calendar, chiar foarte exact, comparabil cu calendarul Maiaș.

 

Tot la Sarmizegetusa se găsesc și alte relicve ale istoriei geto-dace. Printre acestea se numără un vas inscripționat cu textul „Decebalus per Scorilo” (Decebal fiul lui Scorilo), blocuri de calcar înscrise cu litere grecești, precum și numeroase monede de aur cu inscripția „KOSON”.

 

Cetatea face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Alte obiective turistice în zonă sunt Cetatea de la Hațeg, Biserica din Densuș, Cetatea Mălăiești, Biserica din Strei, Cetatea Colț. Descoperă fascinanta civilizație dacică chiar de la sursă, în munții Orăștiei.

 

sarmizecetusa regia

 

sarmizecetusa regia

 

 

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"