BRANZETURI ROMANESTI

TELEMEAUA DE SIBIU

‹ INAPOI

Telemeaua de Sibiu este cel de-al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană. Vestita brânză respectă acum, oficial, o reţetă locală, moştenită din străbuni.

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Se vinde proaspătă sau maturată, perioada de maturare fiind de minim 21 de zile. Se deosebește prin gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă.

Laptele folosit pentru fabricare provine de la animale crescute și hrănite, în principal, pe păşune, în zona Sibiului. Producătorii spun că unul dintre secretele brânzei lor este iarba cu care se hrănesc oile ce dau lapte.

Demersurile pentru înregistrarea brânzei au fost facute de catre Asociația Producătorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat. Au împreună peste 20 de mii de oi, iar fiecare animal poate produce anual între 15 și 20 de kilograme de brânză, în funcție de rasa și iarba pe care o consumă.

Telemeaua de Sibiu originală poartă o etichetă cu hologramă, care atestă că a fost făcută în zona Sibiului. Brânza este și produs cu Indicație Geografică Protejată, din 2018 și poate fi comercializată exclusiv de producătorii din Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu.

 

Producători

  • Dragomir Florin (Vupăr)
  • Lacto Com SRL (Sadu)
  • Bebeșelea Sterp Ioan (Jina)
  • Sopa Mihai (Marpod)
  • Baciu Elena (Marpod)
  • Ivan Elena (Sadu)
  • Pinciu Ioan (Moșna)
  • Bogdan Nicolae Adrian (Rășinari)
  • Roșca Nicolae (Rășinari)
  • Bratu Coman Petru (Rășinari)

 

România deţine acum 7 produse înregistrate şi recunoscute la nivel European, din care două brânzeturi: Telemeaua de Sibiu și Telemeaua de Ibănești.

 

Telemeaua de sibiu

_____

 

Alina Iancu, 30/09/2019

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter