INFORMAŢII UTILE

Temperatura corectă de servire a vinului

‹ INAPOI

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea.

  • Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12° C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
  • Vinurile roşii, uşoare se servesc la temperatura subsolului: 10-12° C
  • Vinurile roşii, tari, corpolente se servesc la temperatura încăperii: 18-19° C

 

Temperaturi Racire vin

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, sa zicem la 24 áµ’C, va intra in procesul ireversibil de oţetire si rasuflare.

 

Dacă vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin - roşu, alb ori rose - beţi-l la 15°– 18°C.


Mai este un factor de care trebuie să ţinem cont: cu toţii adorăm faptul că vinul ne înviorează şi, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Asa cum ne place că băuturile răcoritoare sa fie reci, ne asteptăm că şi vinurile - aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.

 

Acest obicei a ajuns să fie extins asupra tuturor vinurilor albe. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron şi multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o răcire asiduă. Din contră, vinurile roşii usoare (Pinot Noir, Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte plăcute şi răcoritoare, dacă sunt puţin răcite.

După servirea vinului, temperatura lui creşte cu 1°C la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzeşte în mod inevitabil.


Răcirea: Un amestec de gheaţă şi apă este mult mai eficient decât cuburile de gheaţă care ating doar o mică parte din suprafaţa sticlei.

 

ZNAL8606 (2000x1333)

 

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"