INFORMAŢII UTILE VIN

Temperatura corectă de servire a vinului

‹ INAPOI

 

IMG_4675

 

 

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că aceasta e doar o convenţie – dacă nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea.

 

  • Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12°C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
  • Vinurile roşii, uşoare se servesc la temperaturi între: 14-16°C
  • Vinurile roşii, tari, corpolente se servesc la temperaturi între: 16-18°C

 

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24°C, va intra în procesul ireversibil de oţetire și răsuflare.

 

Dacă vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin, roşu, alb ori rose, serviți-l la temperaturi între 16°-18°C.


Mai este un factor de care trebuie să ţinem cont: cu toţii adorăm faptul că vinul ne înviorează şi, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Așa cum ne place ca băuturile răcoritoare sa fie reci, ne așteptăm ca şi vinurile - aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.

Acest obicei a ajuns să fie extins asupra tuturor vinurilor albe. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron şi multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o răcire asiduă. Din contră, vinurile roşii ușoare (Pinot Noir, Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte plăcute şi răcoritoare, dacă sunt puţin răcite (14°- 16°C).

După servirea vinului, temperatura lui creşte cu 1°C la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzeşte în mod inevitabil.


Răcirea: Un amestec de gheaţă şi apă este mult mai eficient decât cuburile de gheaţă care ating doar o mică parte din suprafaţa sticlei.

 

ZNAL8606 (2000x1333)

 

PROIECTELE NOASTRE

 

B4 CR
Cramele Românești, soiuri autohtone de struguri
Degustări de vinuri
 
B2 WINE SHOW
Salon de vinuri și turism viticol, a-6-a ediție
6-8 Mai 2023
 
B1 RG
Salon gastronomic, prima ediție
21-23 Octombrie 2023

Abonați-vă la Newsletter