Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că aceasta e doar o convenţie – dacă nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea.
- Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12°C
- Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
- Vinurile roşii, uşoare se servesc la temperaturi între: 14-16°C
- Vinurile roşii, tari, corpolente se servesc la temperaturi între: 16-18°C
De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24°C, va intra în procesul ireversibil de oţetire și răsuflare.
Dacă vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin, roşu, alb ori rose, serviți-l la temperaturi între 16°-18°C.
Mai este un factor de care trebuie să ţinem cont: cu toţii adorăm faptul că vinul ne înviorează şi, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Așa cum ne place ca băuturile răcoritoare sa fie reci, ne așteptăm ca şi vinurile - aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.
Acest obicei a ajuns să fie extins asupra tuturor vinurilor albe. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron şi multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o răcire asiduă. Din contră, vinurile roşii ușoare (Pinot Noir, Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte plăcute şi răcoritoare, dacă sunt puţin răcite (14°- 16°C).
După servirea vinului, temperatura lui creşte cu 1°C la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzeşte în mod inevitabil.
Răcirea: Un amestec de gheaţă şi apă este mult mai eficient decât cuburile de gheaţă care ating doar o mică parte din suprafaţa sticlei.