SODINAL - TOTUL PENTRU ENOLOGIE ȘI VINIFICAȚIE

 

Fondată în 1993, compania Sodinal are un rol principal în implementarea și dezvoltarea enologiei și vinificației moderne în Europa Centrală și de Est. Acoperind patru țări și datorită structurii sale bine dezvoltate, echipei de profesioniști și partenerilor cunoscuți la nivel mondial, compania Sodinal implementează inovațiile și contribuie la dezvoltarea enologiei și tehnicilor de vinificație.

sodinal revino

 

INFORMAŢII UTILE

Temperatura corectă de servire a vinului

‹ INAPOI

 

IMG_4675

 

 

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că aceasta e doar o convenţie – dacă nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă măriţi plăcerea.

 

  • Vinurile albe şi rose seci trebuie servite reci: 8-12°C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, şampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C
  • Vinurile roşii, uşoare se servesc la temperaturi între: 14-16°C
  • Vinurile roşii, tari, corpolente se servesc la temperaturi între: 16-18°C

 

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24°C, va intra în procesul ireversibil de oţetire și răsuflare.

 

Dacă vreți să beneficiați de aroma maximă a unui vin, roşu, alb ori rose, serviți-l la temperaturi între 16°-18°C.


Mai este un factor de care trebuie să ţinem cont: cu toţii adorăm faptul că vinul ne înviorează şi, totodată, ne intrigă cu aromele sale. Așa cum ne place ca băuturile răcoritoare sa fie reci, ne așteptăm ca şi vinurile - aperitiv (de obicei albe sau rose), băute pentru a ne răcori să fie reci.

Acest obicei a ajuns să fie extins asupra tuturor vinurilor albe. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron şi multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o răcire asiduă. Din contră, vinurile roşii ușoare (Pinot Noir, Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte plăcute şi răcoritoare, dacă sunt puţin răcite (14°- 16°C).

După servirea vinului, temperatura lui creşte cu 1°C la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzeşte în mod inevitabil.


Răcirea: Un amestec de gheaţă şi apă este mult mai eficient decât cuburile de gheaţă care ating doar o mică parte din suprafaţa sticlei.

 

ZNAL8606 (2000x1333)

 

PROIECTELE NOASTRE

 

CRAMEROMANIA.RO - VINURI ROMÂNEȘTI
Cramele în România, soiuri autohtone de struguri, degustări de vinuri
REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, Mai 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"