INFORMATII UTILE BRANZA

TIPURI DE CUTITE PROFESIONALE DE TAIAT BRANZETURILE

‹ INAPOI

 

 

Cuțitele profesionale de tăiat branza sunt instrumente esențiale în bucătăriile restaurantelor, dar și pentru pasionații de brânză și artă culinară. Aceste cuțite sunt concepute special pentru a face față tuturor tipurilor de brânză, iar designul lor este gândit să maximizeze eficiența și precizia în acest proces.

 

La Cursul de inițiere în lumea brânzeturilor pe care îl organizăm periodic, Revino prezintă și cele mai importante și utile cuțite speciale de tăiat brânza, care sunt disponibile și la vânzare, în shop-ul Revino.

 

Cel mai important aspect al cuțitelor profesionale de tăiat brânza este lama, concepută pentru a păstra acuratețea tăierii, fără a smulge sau sfâșia textura delicată a brânzei.

 

Un alt aspect important este manerul ergonomic al cuțitului de tăiat brânza. Mânerele sunt concepute pentru a oferi confort și control în timpul tăierii, făcând astfel experiența de utilizare cât mai plăcută și eficientă. De asemenea, în shop-ul Revino veți găsi o serie produse, astfel încât fiecare bucătar să poată găsi cel mai potrivit pentru preferințele lor.

 

 

Există mai multe tipuri de cuțite și ustensile de tăiat brânză, fiecare având caracteristici specifice pentru a face față diferitelor tipuri de brânză și metode de tăiere. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de cuțite de tăiat brânză și modul în care sunt folosite:

 

Cuțit pentru porționat brânzeturi cu pastă moale

Cuțitul pentru brânză moale are lama perforată cu găuri pentru a împiedica lipirea brânzeturilor cu pastă moale.

Caracteristici: margine ascuțită, lamă perforată

Tip de textură de brânză: moale până la semi-moale

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Brie, Camembert, Mozzarella proaspătă

 

Cuțit pentru brânză tip spatulă

Pentru aplicarea pastelor de brânză și a brânzeturilor cremoase pe pâine, crackers sau diferiți biscuiți, cel mai util este un cuțit spatulă.

Caracteristici: margine neascuțită, lamă rotunjită

Tip de textură de brânză: moale

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Robiola, Stracchino, creme de brânză

 

Cuțit pentru degustare

Caracteristica principală a cuțitului pentru degustare este capătul creat special cu dinți mici tip furculiță, pentru servire sau așezare, astfel încât după tăiere, să se poată gusta fără a fi nevoie să folosiți mâna sau alt instrument.

Caracteristici: lamă îngustă înclinată în sus, margine ascuțită, capăt cu vârfuri

Tip de textură de brânză: semi-moale, semi-tare, tare

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: cuțit versatil, cu excepția brânzeturilor cu pastă moale, se poate folosi pentru orice tip de brânză

 

Cuțit pentru brânzeturi cu pastă tare

Cuțit de brânză cu lamă ascuțită pe ambele părți, tip lacrimă, folosit pentru tăierea și porționarea brânzeturilor cu pastă tare.

Caracteristici: lamă tip lacrimă

Tip de textură de brânză: tare

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Emmentaler, Cheddar, parmezan, Pecorino, Comté.

 

Cuțit profesional pentru brânzeturi cu pastă moale și lamă subțire

Cuțitul este dotat cu o lamă subțire și ascuțită, care permite tăierea precisă a brânzeturilor cu pastă moale, iar mânerul ergonomic este conceput pentru confortul utilizatorului, oferindu-i controlul necesar pentru a manevra cuțitul cu ușurință și precizie.

Caracteristici: lamă lungă, subțire și ascuțită

Tip de textură de brânză: semi-moale, moale

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Brie, Gorgonzola, Roquefort

 

Cuțit profesional pentru brânzeturi cu două mânere

Pentru roțile mari de brânză tare sau semi-tare, cuțitul profesional curbat este instrumentul ideal. Persoana care folosește cuțitul poate utiliza ambele mâini pentru a ghida cu precizie și a controla presiunea exercitată pe brânză.

Caracteristici: lama curbată permite bucăților de brânză să rămână întregi și să se desprindă ușor

Tip de textură de brânză: semi-tare, tare

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Emmentaler, Cheddar, parmezan, Pecorino, Comté

 

Cuțit profesional tip arc pentru brânzeturi cu pastă moale

Cu un design ingenios și o funcționalitate precisă, lama arcuită a acestui cuțit este special concepută pentru a face față cu succes tăierii brânzeturilor moi. Forma arcuită permite o tăiere ușoară și uniformă, fără a zdrobi sau a distruge structura delicată a brânzei.

Caracteristici: cuțit arc cu fir

Tip de textură de brânză: semi-moale, moale

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit:

 

Cuțit profesional pentru spargerea brânzeturilor cu pastă tare

Caracteristici: Lamă îngustă înclinată în sus, margine ascuțită, capăt cu vârfuri

Tip de textură de brânză: semi-moale, semi-tare, tare

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: Brie, Gorgonzola, Roquefort

 

Girola pentru tăiat brânza

Acest dispozitiv constă într-un suport mobil pe care se montează o lamă circulară sau semicirculară ascuțită, prevăzută cu mânere, care permite utilizatorului să rotească cu ușurință dispozitivul pentru a tăia brânza în felii uniforme.

Caracteristici: Lamă circulară

Tip de textură de brânză: semi-tare, tare

Cele mai cunoscute brânzeturi care se pot tăia cu acest cuțit: brânza tip Tete de Moine

 

Pentru a menține cuțitele de brânză în stare optimă, este important să le curățați și să le uscați imediat după utilizare. De asemenea, asigurați-vă că le păstrați ascuțite pentru a obține cele mai bune rezultate în tăierea brânzei.

 

Universul cuțitelor speciale pentru tăiat brânza este foarte complex, însă pentru pasionații de brânză care preferă platourile de degustare - fie că le fac acasă sau le-au introdus în meniul restaurantelor, bistrourilor sau wine barurilor, recomandarea Revino este un set care să cuprindă cu cuțit cu lamă subțire, un cuțit cu lamă perforată și un cuțit cu lamă lungă și subțire pentru brânzeturile din pastă moale.

 

Taierea branzeturilor 2024

 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter