OAMENI

Villa Vinea, un proiect de suflet

‹ INAPOI

 

Povestea cramei Villa Vinea începe, ca toate poveștile reușite din podgorii, cu un om pasionat de vin. Heiner Oberrauch, om de afaceri din Sudul Tirol-ului, într-o plimbare pe malul Târnavei Mici, a văzut potențial acolo unde nimeni nu credea că poate să mai crească viță de vie premium. Au trecut 8 ani de atunci, iar via este pe rod, mai înfloritoare ca niciodată.

 

Și pentru că este nevoie de oameni buni ca vinul să iasă bun, Heiner a format o echipă de excelență. Vinificatorul, Celestino Lucin, este oenologul anului 2009 în Italia și promite să scoată în evidență spiritul latin în vinurile românești. Inclusiv persoana care se ocupă de vânzări, Mihail Manolache, este de fapt inginer viticol și se mândrește cu un master în vinuri. Sau Denes Misi, șeful cramei. În CV-ul lui Misi scrie că atunci când doarme, visează vin, iar dacă îl trezești, știe câte grame de zahăr sunt în rose, cât a fermentat Merlot-ul și câți hectolitri de vin sunt în butoiul 7. Însă, persoanele despre care vreau să vă vorbesc nu sunt în spatele producției vinului, ci sunt răspunsul la întrebarea „al cui este meritul succesului și a organizării impecabie în cramă?” - Cristi și Veronica Podar.

 

Cristi Podar, economist, om de banking, îndeplinește din februarie 2014 funcția de Director General al cramei Villa Vinea. Printr-un concurs de împrejurări datorită căruia Veronica a ajuns să se ocupe de partea de contabilitate a cramei, Cristi s-a apropiat tot mai mult de vie și de oamenii ei. După foarte puțin timp, deși se făcuse deja o listă scurtă de potențiali angajați pentru postul de General Manager, Heiner a mers pe instinct și a ales un om în care avea completă încredere și despre care știa deja că este îndrăgostit de vinurile cramei. Deși inițial Veronica nu și-ar fi dorit să lucreze amandoi pentru același client, a simțit pasiunea lui soțului ei și au decis ca împreună să urce crama cât mai sus. „Eram în concediu în Bolzano, când a sunat telefonul și investitorii l-au chemat pe Cristi la o discuție. I-am spus că nu cred că e o idee bună să ia postul și m-a asigurat că așa este și că se întoarce în jumătate de oră. Evident, vine după mai bine de două ore îmi spune că a acceptat. Era prea fericit ca să nu-l susțin până la capăt.” povestește Veronica.

Veronica si Cristian Podar

Cum e domeniul viticol față de banking?

Cristi Podar: Este o cu totul altă lume în cramă. Uită-te ce peisaj e afară! Iar când se retrage ceața de pe dealuri, zici că suntem într-un tablou. Plus că echipa de oameni e extraordinară, iar vinul te reinventează ca om.

Veronica: Cred că diferența o face libertatea, încrederea pe care o au investitorii în noi și oamenii deosebiți de aici.

 

Care este poziționarea cramei Villa Vinea pe piața din România?

C.P: Villa Vinea este o cramă românească, cu influențe italiene. De exemplu, arhitectural, s-a vrut să se păstreze uniformitatea turnurilor din zonă, de aceea și fațada a fost inspirată de turnurile de biserici transilvănene, însă arhitectul e italian. La fel și cu vinurile: păstrează terroir-ul excepțional al zonei Târnavelor, însă vinificatorul e italian.

 

De ce a investit Heiner Oberrauch în Romania?

C.P: Heiner cunoștea țara pentru că avea o firmă de textile aici. Visul lui dintotdeauna a fost să-și facă o cramă. La un moment dat a ieșit la plimbare prin zonă, a văzut terenurile și s-a îndrăgostit de ele. Dealurile erau goale, însă el a simțit potențialul. Îi înțeleg perfect sentimentul.

 

Unde se simte diferența la capitolul vinuri?

C.P: Cred că în terroir. Expunerea viilor este Sud-Estică, deci mai bine nu se putea. Însă principala trăsătură a vinurilor noastre este accentul pus pe pură calitate și nu pe cantitate. Heiner a spus că este proiectul lui de suflet, iar, dacă e nevoie, schimbă cursul Târnavei, doar-doar să le fie bine viilor. Din fericire, nu a fost nevoie să facă asta.

 

Scurt chestionar pentru Cristi și Veronica Podar:

Soiul preferat:

Cristi: Sauvignon Blanc

Veronica: Fetească Neagră

Zona viticolă preferată:

Cristi & Veronica: zona Târnavelor

Cuvinte cheie pentru vin:

Cristi: corpolență și echilibru;

Veronica: pur și simplu vinul pe care-l bei cu plăcere;

Partea preferată din meserie:

Cristi: faptul că, deși vinul este o băutură veche, vine mereu cu ceva nou.

Veronica: turismul viticol. Mă bucură că tot mai mulți oameni îl descoperă.

Vinurile românești sunt... speciale.

Industria vinului românesc este... în continuă mișcare.

Consumatorul român de vin... e în căutare de vinuri tot mai bune.

CrameRomania.ro este... o idee interesantă, benefică atât pentru industrie, cât și pentru consumatori.

 

Villa Vinea este un loc „musai de vizitat”. Crama gravitațională pe trei niveluri, terasa din turn, dar mai ales vinurile memorabile, merită atenția oricărui pasionat de vin sau, pur și simplu, pasionat de frumos.

 

Villa Vinea dorește să împărtășească povestea locurilor și a oamenilor ce trudesc în vie. Doresc ca viile să îmbrățișeze din nou Văile Tarnavelor, să fie pline de oameni harnici și vizitatori curioși. Vor ca oamenii să guste un strop din spiritul transilvănean, pentru renașterea viticulturii românești.

 

Text: Alexandra Hash

 

Villa Vinea

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 7-a ediție
11-13 Mai 2024
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter