SODINAL - TOTUL PENTRU ENOLOGIE ȘI VINIFICAȚIE

 

Fondată în 1993, compania Sodinal are un rol principal în implementarea și dezvoltarea enologiei și vinificației moderne în Europa Centrală și de Est. Acoperind patru țări și datorită structurii sale bine dezvoltate, echipei de profesioniști și partenerilor cunoscuți la nivel mondial, compania Sodinal implementează inovațiile și contribuie la dezvoltarea enologiei și tehnicilor de vinificație.

sodinal revino

 

_______________________

 

OAMENI

 

ZNAL4840 (2000x1334)

 

Acum aproape patru ani, Valeriu Stoica ţinea discursul de inaugurare a Cramei Avincis, din care îmi amintesc clar că picătura de vin partea cu etimologia denumirii: “A vine de la Andreea, fiica noastră. V vine de la Valeriu, care sunt eu. I vine de la Irinel, soţia mea. VIN vine de la vinul pe care sper că-l veţi bea cu plăcere în această zi. VINCIS evocă ideea de victorie, de învingere, cu trimitere la limba latină. Și cu asta vreau să vă spun că cine va bea vinul nostru, astăzi şi de aici în colo, va învinge întotdeauna.”

 

După ce a povestit despre istoria locului, Valeriu şi Irinel Stoica şi-au prezentat oamenii cu care lucrează în cramă, echipă din care ne-au rămas în minte, în mod special, Ghislain Moritz, enologul cramei, şi superba sa soţie, Angela Prado, Marketing Manager.

În 2011, Ghislain era cel mai tânăr vinificator la una dintre cele mai frumoase crame din România, crama AVINCIS. Toată lumea era cu ochii pe el, însă nu s-a lăsat intimidat şi a reuşit să producă vinuri care astăzi poartă medalii cu mândrie.

Pentru că v-am obişnuit să aşternem aici conversaţiile cu oameni interesanţi, am stat de vorbă şi cu Ghislain, pentru a afla povestea lui completă.

 

Care este povestea ta, cum ai ajuns vinificator în România?

 

Povestea mea cu vinul, începe în Burgundia, unde am absorbit şi căpătat filozofia vieţii de acolo, cum ar fi: respectul pentru terroir şi vie, respectul pentru pentru vin şi gastronomie, dar şi modestia în degustare. Dupa 4 ani şi jumătate de experientă în Burgundia, setea mea de adventura în lumea vinului a crescut în acelasi timp cu oportunitatile de calatorii care mi s-au oferit.

Porţile unei crame cu vinuri vinuri de înaltă calitate mi s-au deschis în Portugalia: Conceito – Rita Ferreira. Acolo am învăţat metodele de vinificare tradiţionale portugheze (vinuri de Porto) şi metodele moderne de vinificaţie din Bordeaux (şefa mea a fost stagiara în Chateau de Denis Dubourdieux).

În Portugalia, viaţa mă uneşte cu Familia Stoica. Ei îşi cautau un oenolog pentru crama care era încă în construcţie. Aşa am ajuns în primavara anului 2010 pe pământul de la Drăgăşani şi acolo am rămas.

 

La început, vinurile cramei Avincis au fost puse la îndoială din cauza vârstei tale fragede, însă tot au reuşit să impresioneze. Cum crezi că influenţează vârsta calitatea muncii, în general?

În meseria de vinificator, cred că sunt trei factori care pot avea o influenţă asupra calitaţii muncii: simţurile, cunoştinţele şi experienţa. Toţi cei trei factori sunt legaţi unul de celălalt şi sunt influenţaţi de cel mai important element dintre toate: motivaţia.

Astfel, părerea mea este că vârsta este mai puţin importantă decât celelalte elemente. Dovedit!

 

Cu ce crama internaţionala ai compara Avincis?

La nivel architectural, multe crame moderne au aplicat conceptul pe care îl regăsim în stilul arhitectural Avincis. Una dintre ele, care poate fi un pic mai apropriată este Artesa, în Napa, însă fară partea tradiţională care a fost pastrată la Avincis, respectiv Conacul Vila Dobruşa.

 

Ce aduc nou vinurile cramei Avincis într-o industrie despre care se spune deja că ar fi supra-saturată?

Într-o piaţă saturată, consumatorul întotdeauna se va îndreapta către vinurile în care are încredere. Noi ne păstrăm această pozitionare: calitate constantă în fiecare an, chiar dacă asta înseamnă că în anii mai puţin buni trebuie să nu scoatem un vin din cauză că strugurii n-au fost pe măsură.

 

Unde iţi găseşti inspiraţia?

Într-o sticlă de vin. Fiecare vin care mă dă peste cap, adică mă impresionează, mă inspiră!

 

Care sunt cele mai importante unelte ale unui vinificator?

Prima unealtă ar fi strugurii de bună calitate! A doua, în ordinea importanţei, ar fi susţinerea conjugală ;-)

 

Cum ai descrie terroir-ul Drăgăşaniului? Angela Prado

Fiind cu faţa la râul Olt, terroir-ul Drăgăşanului prezintă mai multe faţade:

Când bate briza Oltului, expunerea Estică produce vinuri albe minerale, pe când expunerea de Vest, susţinută de vânturile puternice, beneficiază de razele soarelui mai intense, ideale pentru coacerea strugurilor roşii.

Solul argilos combinat cu venele calcaroase şi în anumite părţi, nisipoase, se leagă cu influenţa râului Olt. Împreună cu climatul temperat continental, zona permite o concentraţie polifenolică optimă pentru soiurile locale şi occidentale.

Vinurile obţinute în zona Drăgaşani, sunt, în general, corpolente cu o aciditate bună şi cu o anumită eleganţă.

 

Ce demersuri din industria vinului românesc iţi plac şi ce ai mai adăuga?

Asociaţia Producătorilor de Vinuri din Drăgăşani este o idee uşor ieşită din comun pentru piaţa românească. Îmi place că proprietarii au înţeles că unirea pentru promovare regiunii Drăgăşani este o investiţie într-o imagine de marcă pentru viitor.

Oriunde, în Italia, Franţa sau Spania, asta ar fi o iniţiativă sustinută de stat sau de judeţ. Din păcate, însă, lipsa de interes a statului pentru dezvoltarea noastră este o piedică suplimentară pentru cramele din Asociaţie.

 

Cum ai compara vinurile româneşti cu cele din tările cu tradiţie în vinificare (Franţa, Spania, Italia etc)? Crezi că au vreo şansă să urce în topul calitativ de consum al Europei sau chiar mai departe?

Calitatea vinurilor româneşti începe să fie constantă şi apreciată, mai nou şi în străinatate. Dar ca să ajungem în topul calitativ de consum al Europei sau chiar mai departe, ne trebuie puţin mai mult decât calitatea vinurilor, ne trebuie o imagine calitativă care să atragă interesul pentru vinurile româneşti. Asta înseamna marketing şi publicitate susţinut de autorităţile române. Åži din păcate mi se pare că va trebui să mai asteptăm pentru aşa ceva.

 

Scurt chestionar pentru Ghislain Moritz: 

Soiul preferat: alb: Fetească Regală

  roşu: Negru de Drăgăşani

Zona viticolă preferată (oriunde în lume): Burgundia

Cuvinte cheie pentru vin: Echilibrul

Partea preferată din meserie: Controalele de maturitate.

Vinurile româneşti sunt... interesante şi în dezvoltare.

Consumatorul român de vin... este curios.

Industria de vin din România este... atipică şi în căutare.

CrameRomania.ro este... un proiect curajos şi foarte necesar.

 

Ghislain şi-a formulat încheierea interviului într-un citat de Salvador Dali: Qui sait déguster ne bois plus jamais de vin mais goûte des secrets. Ro: Cel care ştie să deguste, nu numai că bea vinu, dar îi gustă şi secretele.

 

Mai multe informaţii despre crama Avincis, aici.

 

TEXT: Alexandra Hash   ▪ ▪ ▪   FOTO: Alina Iancu

 

Avincis Winery

 

Ghislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugalăGhislain Moritz: Printre cele mai importante unelte ale unui vinificator, este susţinerea conjugală

PROIECTELE NOASTRE

 

CRAMEROMANIA.RO - VINURI ROMÂNEȘTI
Cramele în România, soiuri autohtone de struguri, degustări de vinuri
REVINO BUCHAREST WINESHOW
Salon de vinuri, Ediție Specială, 9-10 Octombrie 2021
 
REVINO CHEESE & WINESHOW
Salon de brânzeturi și vinuri, Ediție Specială

Abonați-vă la Newsletter

Veți primi noutăți despre vinuri și activități conexe.

 

Bifați căsuța "Nu sunt robot"