Macheta cadouri craciun

INFORMAŢII UTILE VIN

 

Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) prezentă în boabe. Concentraţia de zahăr şi arome creşte. Sunt tinuţi în perioada iernii, când îngheaţă şi apoi se trece la presarea lor manuală. Fermentaţia se face în butoaie de stejar, apoi vinul se lasă să se odihnească până în mai – iunie. Vinul capătă tărie alcoolică scăzută. Este îmbuteliat în general în sticle de 375 - 500 ml.

 

La crama Villa Vinea, vinul desert, Contessa, este produs după o veche metodă italiana folosită şi în bine-cunoscutul Amarone, metoda Appassimento. Strugurii nu sunt culeşi când ajung la maturitate deplină, ci doar sunt tăiaţi, apoi sunt lăsaţi să se deshidrateze o vreme, astfel incat mustul sa ajunga la un maximum de concentrare. Prin aceasta metodă, în struguri, creşte concentraţia de zaharuri, acizi organici, săruri minerale şi, mai ales, parfumul se intensifică.

 

Crama Liliac, vinul desert prin metoda Schilfwein

Pe scurt, povestea “Nectarului de Transilvania” începe într-o toamnă târzie când s-au cules strugurii Muscat Ottonel şi au fost asezaţi pe rogojini. În timpul iernilor blânde din Transilvania, aceşti struguri acumulează treptat arome şi zahăr, iar atunci când sunt suficient de stafidiţi sunt presaţi. După o fermentaţie în butoaie de stejar, Nectarul este gata să impresioneze prin aromele şi dulceaţa sa.

 

Autor: Alexandra Hash

Fotografii: Alina Iancu

 

7P2A2909 (2000x1336)

 
7P2A2911 (2000x1299)
 
7P2A2937 (2000x1333)
 

 

PROIECTELE NOASTRE

 

Bază de date a cramelor din România
 
A1
Salon de vinuri și turism viticol, a 8-a ediție
10-12 Mai 2025
 
Salon gastronomic, a 3-a ediție
5-6 Octombrie 2024

Abonați-vă la Newsletter